Burse - Fonduri mutuale

Toţii ochii pe Fondul Proprietatea şi SIF Moldova pentru că ţin AGA. Care este miza?

Toţii ochii pe Fondul Proprietatea şi SIF Moldova pentru că ţin AGA. Care este miza?

Foto: Octav Ganea

Autor: Roxana Pricop

20.11.2011, 18:11 1441

Săptămâna aceasta va avea loc AGA la Fondul Proprietatea (FP) şi la SIF Moldova (SIF2), miza din spatele celor două Adunării Generale fiind ridicarea restricţiilor de vot pentru acţionarii FP, în timp ce acţionarii SIF-ului va trebui să aleagă un nou administrator şi să aprobe vânzarea acţiunilor BCR câtre Erste Bank Group.

Miercuri, 23 noiembrie, acţionarii Fondului Proprietatea sunt convocaţi în AGA. Principalele puncte de pe ordinea de zi fac referire la creştere atribuţiilor administratorului Franklin Templeton, la ridicarea restrucţiilor de vot, precum şi la aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul viitor.

Franklin Templeton le cere acţionarilor modificarea contractului de administrare în vederea extinderii atribuţiilor sale de a hotărî singur în privinţa participaţiilor din portofoliul fondului, în limita a 20% din active. Dacă va fi aprobată, Templeton ar

putea decide singur în privinţa unor tranzacţii de până la 700 mil. euro pe an.

Şansele ca această propunere să obţină sprijinul acţionarilor sunt ridicate,

având în vedere că cei mai mari acţionari ai fondului sunt acum fondurile străine de investiţii, în timp ce statul român mai controlează mai puţin de 5%.

O altă modificare importantă este ridicarea restricţiilor de vot astfel încât fiecare dintre acţionari să voteze cu toate acţiunile. În prezent, doar statul român poate vota cu toate acţiunile, drepturile de vot ale celorlaţi acţionari fiind înjumtăţite dacă deţin mai mult de 1% din Fond.

Fondul Proprietatea estimează că va obţine în 2012 un profit net de 442,55 milioane de lei (102 milioane de euro), mai mult decât dublu faţă de câştigul bugetat pentru acest an, însă cu aproape 100 milioane de lei sub rezultatul obţinut în primele nouă luni ale acestui an.

Pe 26 noiembrie, acţionarii SIF Moldova sunt convocaţi în AGA. Ei va trebui să aleagă un nou administrator, în locul lui Alexandru Matei, şi să aprobe termenii generali ai tranzacţiei de vânzare a acţiunilor BCR către Erste. Nouă candidaţi şi-au depus candidator pentru postul liber de administrator, printre aceştia numărându-se Mircea Oancea, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Ursache, membru PSD, fost preşedinte al AVAS şi fost membru în conducerea Fondului Proprietatea, şi Laurenţiu Hrebenciuc, fratele deputatului PSD Viorel Hrebenciuc şi director la filiala Eximbank Bacău. S-au mai înscris, printre alţii, brokerul Mihai Chişu, şi Paul Miclăuş, fost vicepreşe­dinte al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) din 2005 până în 2010.

Un alt punct important pe ordinea de zi este aprobarea condiţiilor generale privind valorificarea acţinilor deţinute la BCR. Societatea deţine 651 milioane de acţiuni la BCR. Celelalte SIF-uri, cu participaţii similare la BCR, au semnat în septembrie un acord de principiu cu Erste Bank, acţionarul majoritar cu 69,4% din bancă, prin care au acceptat fiecare să vândă un pachet de 103 milioane de acţiuni BCR (vechi) la un preţ de 1,0385 lei/acţiune, şi un pachet de 33,2 milioane de acţiuni BCR (aferente majorării capitalului social din 2011) la un preţ renegociat recent de 0,5 lei/acţiune, şi să schimbe 515 milioane de acţiuni BCR cu acţiuni Erste Group Bank, la o rată de aport de 127,9583 acţiuni BCR pentru o acţiune EGB nou emisă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO