Burse - Fonduri mutuale

Traderii de petrol nu mai ştiu pe cine să creadă

Preţul Brent al petrolului a crescut cu 11% de la începutul lui 2015

Preţul Brent al petrolului a crescut cu 11% de la începutul lui 2015

Autor: Radu Bostan

21.04.2015, 00:06 764
Preţul Brent al petrolului a crescut cu 11% de la începutul lui 2015, iar în ultima săptămână a atins maximele anului, de 63-64 dolari/baril, în contextul în care traderii se agaţă de orice date statistice şi prognoze pentru a împinge în sus cotaţiile ţiţeiului.
 
Piaţa joacă însă aceeaşi piesă ca acum două luni, când preţul a avut o perioadă de creştere alimentată de speculaţiile că marii petrolişti vor opri sondele nerentabile şi vor limita astfel volumul producţiei. După ce agenţia americană de statistică a arătat că producţia nu a încetinit deşi utilajele de foraj s-au rărit, preţul a luat-o din nou în jos. Traderii încearcă acum să se orienteze din nou într-o piaţă sensibilă la veştile şi estimările aruncate deopotrivă de americani şi arabi.
 
„Piaţa petrolului, fie că vorbim de versiunea Brent sau WTI (cotaţia de referinţă pe piaţa americană - n. red.), este intens speculativă şi competitivă. Traderii încearcă să anticipeze trendurile viitoare pe baza celor mai proaspete informaţii, iar în ultima perioadă câteva elemente s-au aliniat pentru a susţine creşterile cotaţiilor: producătorii din SUA răspund la scăderile preţurilor prin limitarea producţiei, IEA (Agenţia Internaţională pentru Energie) vede o cerere globală mai ridicată anul acesta şi restrângeri ale ofertei în SUA“, spune Claudiu Cazacu, analist-şef la XTB Brokers.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO