Burse - Fonduri mutuale

Tradeville: Acţiunile străine listate la bursă au potenţial de creştere cu 11%

Tradeville: Acţiunile străine listate la bursă au...

Autor: Andrei Cîrchelan

06.08.2014, 18:35 735

Cine ar fi investit în primele zece acţiuni internaţionale tranzacţionate pe sistemul alternativ al bursei ar fi obţinut de la începutul anului până în prezent un câştig agregat de peste cinci ori mai mare decât dobânda bancară. Graţie aşteptărilor pozitive pentru trimestrele viitoare, potenţialul de câştig pe următoarele 12 luni este de 11,7%, spun analiştii Tradeville.

Cele mai mari randamente de la începutul anului le-au înregistrat acţiunile Facebook (37,1%), Intel (31,9%), Apple (25%) şi Microsoft (17,5%), în timp ce SAP şi Bank of America au consemnat singurele scăderi, de 3,9%, respectiv de 0,45%.

“Formând un portofoliu cu participaţii egale în cele zece acţiuni străine de la BVB analizate, am fi acumulat un randament brut de 11,40%, evoluţie care include şi dividendele încasate în primele două trimestre. Astfel, performanţa ar fi fost mai bună în comparaţie cu randamentele aduse de principalii indici globali – S&P 500 plus de 7,5%, Dow plus de 2,9%, DAX plus 0,5% sau Nasdaq100 plus de 1,1%”, spune Bogdan Gherghe, analist al Tradeville.

Potrivit acestuia, aceeaşi sumă de bani, plasată în depozite bancare în aceeaşi perioadă, ar fi adus în medie un randament brut de 2%, de peste cinci ori mai mic decât portofoliul ATS. În plus, randamentele brute potenţiale pentru acţiunile în cauză ar varia între 2% şi 16,4% în următoarele 12 luni, în timp ce un portofoliu cu ponderi egale pe cele zece acţiuni ar putea aduce un câştig de 11,7%.

“Lista de factori care ar putea influenţa pozitiv sau negativ în perioada următoare poate fi legată de evenimente specifice cum ar fi: lansarea a două modele noi de iPhone pentru Apple, evoluţia pieţei de publicitate online în cazul Google sau Facebook, rezolvarea unor litigii pentru cele două bănci americane JPMorgan şi Bank of America sau vânzările de calculatoare şi servere pentru Microsoft şi Intel. La acestea se va adăuga şi sentimentul general privind evoluţia indicilor globali”, a mai spus Gherghe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO