Burse - Fonduri mutuale

Transelectrica a dat în judecată ANRE pentru tarifele prea mici

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Radu Bostan

06.10.2014, 00:06 647

Transelectrica (simbol bursier TEL) a deschis un litigiu împotriva Au­to­rităţii Naţionale de Reglementare în do­meniul Energiei (ANRE), acuzând instituţia că prin fixarea unui tarif prea mic pentru serviciul de transport al ener­giei îi va provoca un prejudiciu de 138,4 mi­l. lei de-a lungul următorilor cinci ani.

ANRE stabileşte rata de renta­bi­li­ta­te în toate activităţile de monopol na­tu­ral din domeniul ener­giei, inclusiv dis­­tri­­buţia şi trans­­por­­tul elec­tri­ci­tă­ţii. Auto­­ri­ta­tea a majo­rat, cu efect din luna iu­lie 2014, tariful me­­diu de trans­port al ener­giei la 22,5 lei/MWh, de la 22,16 lei/MWh, tariful în vigoare de la 1 ianuarie, care la rândul său fusese majorat de la tariful de 21,16 lei/MWh stabilit pentru anul 2013.

Deşi tariful de transport a crescut, conducerea Transelectrica susţine că ANRE i-a redus rata reglementată de rentabilitate (RRR) a activităţii la 7,7%, faţă de nivelul anterior de 8,52%. Noua rată, care ar urma să fie aplicată de-a lungul unei perioade de cinci ani, „va determina prejudicierea financiară a societăţii prin scăderea rentabilităţii la ac­ti­vitatea de transport al energiei elec­trice cu valoarea estimată de 138,4 mil. lei“, arată reprezentanţii companiei într-o notă de informare adresată acţionarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO