Burse - Fonduri mutuale

Transelectrica ar putea fi nevoită să se împrumute pentru a plăti noile dividende cerute de Guvern

Transelectrica ar putea fi nevoită să se împrumute...

Autor: Dan Straut, Mediafax

20.09.2017, 16:07 724

Transelectrica propune, într-un convocator AGA, aprobarea dividendului brut la valoarea de 2,33 lei/acţiune, „în conformitate cu solicitarea acţionarului Statul Român, reprezentat prin Ministerul Economiei, privind distribuirea sub formă de dividende a sumei de 170.796.320,86 lei, din sumele existente în soldul la 31 decembrie 2016 al conturilor Alte rezerve şi Rezultatul reportat”. Dar în nota de informare aferentă convocatorului, reprezentanţii Transelectrica arată că societatea are un necesar masiv de investiţii, multe dintre ele fiind deja angajate faţă de terţi sau în diverse programe investiţionale, astfel că pentru a plăti dividendele cerute de Guvern ar putea fi nevoită să se împrumute.

„Dacă sursele proprii ale companiei (fonduri aferente conturilor de rezerve) nu mai pot fi folosite în scopul finanţării investiţiilor, datorită utilizării acestora sub formă de dividende, singura soluţie rămasă este angajarea în regim de urgenţă a unor finanţări noi din surse atrase, ca să se compenseze în mod corespunzător sursele proprii care nu vor mai fi disponibile după redistribuire”, se arată în nota de informare.

Adunarea Generală ordinară a Acţionarilor Transelectrica este convocată pentru data de 16 octombrie 2017, ora 10.00 – clădirea Platinum din Bucureşti.

Decizia de distribuire a unor dividende vine după mai multe măsuri asemănătoare la companii profitabile de stat precum Conpet, Romgaz, Hidroelectrica şi Transgaz.

Toate companiile de stat urmează să vireze la buget în avans sume sub formă de dividende neangajate în proiecte viitoare, la solicitarea Guvernului. Premierul Mihai Tudose a precizat, marţi, că această măsură nu va dezechilibra bugetele companiilor. „Dividendele, în mod cert, se dau acţionarilor. Nu le-a jefuit nimeni, nu le-a luat nimeni ceea ce nu aveau dreptul. Le-am luat acum, pentru că acum ne trebuie. Vrem să începem nişte proiecte foarte mari şi am dat un exemplu Braşov-Ploieşti. Acela se face pe bani naţionali şi trebuie să demonstrăm că avem banii măcar de început, ca Banca Mondială să fie partener în proiect”, a precizat premierul.

La rândul său, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a precizat că Guvernul le-a solicitat companiilor de stat să vireze la buget dividendele de anii trecuţi, nu să plătească în avans.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO