Burse - Fonduri mutuale

Transelectrica conduce detaşat topul dividendelor preliminare, cu un randament de 13%

Transelectrica conduce detaşat topul dividendelor...

Autor: Radu Bostan

18.02.2015, 00:07 1769

Acţiunile transportatorului de energie Transelectrica (TEL) vor oferi un randament al dividendului de circa 13%, dublu faţă de cel din 2014 şi de peste patru ori mai mare decât dobânda bancară, dacă compania va alege să împartă cu investitorii aceeaşi proporţie din profit ca anul trecut, adică 81%.

Transelectrica a obţinut în 2014 un profit net de 370 milioane de lei (84 mil.euro), cel mai mare din istoria companiei şi în creştere cu 84% faţă de anul precedent. La o rată de distribuţie de 81%, investitorii în Transelectrica ar putea primi înapoi un dividend brut de 4,09 lei/acţiune, aproape dublu faţă de cel acordat din profitul pe 2013, de 2,22 lei/titlu. Dividendul ar corespunde unui randament de 13% la preţul actual al acţiunilor TEL pe bursă. Randamentul dividendului măsoară cât cash primeşte un investitor din investiţia într-o acţiune.

Cu o asemenea „dobândă“, Transelectrica ar fi lider de pluton în rândul monopolurilor reglementate din transportul resurselor energetice, depăşind cu mult câştigurile din dividendele acordate de Transgaz (TGN) sau Conpet (COTE), potrivit estimărilor ZF. Toţi trei transportatorii au raportat profituri record pentru 2014, ajutaţi de majorarea tarifelor de transport, şi astfel cele trei companii au posibilitatea să acorde dividende generoase, cu randamente de peste 8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO