Burse - Fonduri mutuale

Transgaz „ieftineşte“ acţiunile ca să le facă mai atractive

Transgaz „ieftineşte“ acţiunile ca să le facă mai...

Autor: Liviu Popescu, Sorin Pâslaru

25.05.2016, 00:07 2882

Transgaz Mediaş (TGN), companie care operează sistemul naţional de transport al gazelor naturale, a propus o divizare (splitare) a valorii nominale a acţiunilor în raport de 1:10.

„Operaţiunile de splitare sunt folosite atunci când cotaţia acţiunii ajunge la valori mari, această măsură fiind luată cu scopul de a creşte accesibilitatea investitorilor şi prin urmare lichiditatea acţiunilor“, a explicat pentru ZF Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Decizia TGN ar putea duce, cel puţin la nivel teo­re­tic, la creşterea preţului ac­ţiu­nilor pe termen scurt, în con­diţiile în care acţiunile vor deveni mai accesibile pen­tru micii investitorii. O acţiune TGN este cotată în prezent la 269 lei, fiind cea mai „scumpă“ de pe piaţă.

„Un alt efect, recunos­cut în general în cazul spli­tărilor, ar putea fi acela într-o apre­cie­re a cursului de tran­zacţionare după mo­men­tul spli­tării. Acest efect cred că este mai degrabă unul de natură psihologică, în contextul în care indicatorii companiei rămân neschim­baţi“, mai spune Tihon.

Transgaz a raportat pentru primul trimestru un profit net de 172,5 mil. lei, în scădere cu 13,4% faţă de aceeaşi pe­rioadă din 2015, evoluţie determinată de creşterea cheltuielilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO