Burse - Fonduri mutuale

Transgaz începe lucrările la trei staţii de comprimare în cadrul coridorului de transport regional de gaze naturale BRUA, contract de execuţie de 288 mil.lei

Transgaz începe lucrările la trei staţii de comprimare...

Autor: Roxana Rosu

16.04.2018, 09:24 382

Transgaz va începe lucrările la trei staţii de comprimare gaze naturale, la  Podisor, Bibesti si Jupa, parte a proiectului regional de transport al gazelor naturale BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria), investiţia în cele trei unităţi fiinde de 288 milioane lei, plus TVA.

Contractul pentru începerea lucrărilor a fost semnat de directorul general al Transgaz, Ion Sterian, iar execuţia a fost castigată de un consortiu de firme romanesti, condus de INSPET SA Ploiesti.

Fiecare statie va fi echipata cu cate doua agregate de comprimare (unul in functiune si unul de rezerva) si va avea capacitatea tehnica de asigurare a fluxului bidirectional de gaze naturale.

”Importanta strategica a proiectului a determinat Uniunea Europeana sa se implice in finantarea proiectarii celor trei statii de comprimare, printr-un grant in valoare de 1.519.342 Euro, reprezentand 50% din cheltuielile eligibile estimate”, se arată în comunicatul Transgaz.

Pe langa cele trei statii de comprimare, proiectul BRUA Faza 1 presupune si constructia conductei de transport gaze naturale Podisor-Recas in lungime de 479 km, cu diametru de 32” (Dn 800) si presiunea de proiectare de 63 bar.

Valoarea totala estimata pentru Faza I este de 478,6 mil. euro. Uniunea Europeana acopera 179, 3 mil euro, printr-un al doilea grant, care reprezinta 40% din cheltuielile eligibile estimate.
La finalizarea fazei I se va asigura fluxul de gaze naturale spre:Ungaria, prin interconectorul Horia - Csanadpalota a 1,75 mld. Smc/an (200 mii Smc/h), la 40 bar la granita; Bulgaria prin interconectorul Giurgiu - Ruse a 1,5 mld Smc/an (171 mii Smc/h), la 30 bar la granita;Termenul estimat de finalizare este 31.12.2019.

“Realizarea infrastructurii BRUA Faza 1 va contribui in mod semnificativ la ridicarea nivelului de securitate energetica a Romaniei si va permite deschiderea de noi oportunitati pentru implicarea furnizorilor de echipamente si servicii energetice. Proiectul BRUA Faza 1 va asigura crearea de noi locuri de munca pentru lucrarile de executie si pentru exploatare pe teritoriul Romaniei. Investitia in cele trei statii de comprimare gaze naturale constituie o dovada in plus a capacitatii companiei Transgaz de a realiza proiecte investitionale strategice, ambitioase, care sa asigure dezvoltarea durabila a Sistemului National de Transport gaze naturale si alinierea acestuia la standardele europene de performanta si competitivitate”, a declarat Ion Sterian.

Proiectul BRUA Faza I este considerat un proiect prioritar la nivel regional. El este inclus in lista proiectelor CESEC (Central East South Europe Gas Connectivity), pentru ca aduce o contributie semnificativa la cresterea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale si a gradului de interconectivitate regionala.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO