Burse - Fonduri mutuale

Transgaz încheie preluarea Vestmoldtransgaz şi pregăteşte lucrările la gazoductul Ungheni-Chişinău

Transgaz încheie preluarea Vestmoldtransgaz şi...

Autor: Dan Straut

07.09.2018, 14:56 448

Transgaz, în calitate de asociat unic al subsidiarei sale din Republica Moldova, Eurotransgaz SRL, anunţă, vineri, finalizarea procesului de privatizare a Întreprinderii de Stat Vestmoldtransgaz şi pregătirea lucrărilor de construcţii la gazoductul Ungheni-Chişinău.

Ceremonia de semnare a documentaţiei de privatizare a avut loc în prezenţa ministrului român al Economiei, Dănuţ Andruşcă, a ministrului Economiei şi Infrastructurii din Republica Moldova, Chiril Gaburici şi a directorului general al Transgaz, Ion Sterian.

„Finalizarea privatizării avut loc în acord cu calendarul tranzacţiei convenit prin contract şi cu deciziile acţionarilor noştri, exprimate în organele corporative ale societăţii, fiind rezultatul unui proces extrem de complex de îndeplinire a condiţiilor necesare pentru realizarea acesteia, care a implicat alocarea de eforturi substanţiale de către ambele părţi. Ne exprimăm aprecierea pentru maniera profesionistă şi eficientă în care autorităţile din Republica Moldova au înţeles să iniţieze, să conducă şi să susţină acest proiect”, a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

„În perioada imediat următoare, în calitate de asociat unic al Eurotransgaz, ne vom asigura de îndeplinirea paşilor prealabili începerii lucrărilor de construire a gazoductului Ungheni-Chişinău, constând în finalizarea reorganizării entităţii privatizate şi lansarea, în acord cu legislaţia Republicii Moldova, a procedurilor de achiziţii a lucrărilor şi serviciilor necesare pentru realizarea gazoductului”, a mai afirmat Ion Sterian.

„Finalizarea cu succes a acestei etape este o reuşită, însă nu trebuie să ne culcăm pe o ureche: greul şi munca de-abia acum încep. Mă aştept ca Transgaz să-şi dedice atenţia şi energia pentru finalizarea, la termen, a gazoductului Ungheni-Chişinău, care reprezintă pasul următor în dezvoltarea strategică a Transgaz. Relevanţa implicării Transgaz în achiziţionarea Vestmoldtransgaz este legată de finanţarea, construcţia şi exploatarea interconectării Iaşi-Ungheni în condiţii de predictibilitate şi siguranţă. În plus, prin crearea premiselor necesare construirii gazoductului Ungheni-Chişinău, care va conduce la extinderea activităţii Transgaz în Republica Moldova, Transgaz îşi va reconfirma statutul de jucător regional”, a declarat ministrul Dănuţ Andruşcă, după semnarea documentelor tranzacţiei.

Transgaz SA Mediaş este operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport (SNT) gaze naturale şi asigură îndeplinirea în condiţii de eficienţă, transparenţă, siguranţă, acces nediscriminatoriu şi competitivitate a strategiei naţionale privind transportul intern şi internaţional al gazelor naturale şi dispecerizarea gazelor naturale, precum şi cercetarea şi proiectarea în domeniul specific activităţii sale, cu respectarea cerinţelor legislaţiei europene şi naţionale, a standardelor de calitate, performanţă, mediu şi dezvoltare durabilă.

Gazoductul Ungheni-Chişinău este o conductă de aproximativ 120 km, dotată cu 4 staţii de reglare-măsurare a presiunii gazelor naturale, un nod de măsurare gaze bidirecţional şi un complex administrativ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO