Burse - Fonduri mutuale

Tranzacţie record pe piaţa cerealelor: 45 mil. euro

Autor: Roxana Pricop

19.01.2011, 23:55 1741

Gigantul american Cenex Harvest States (CHS), unul dintre ceimai mari producători de cereale, alimente şi energie, a cumpărat cu45 mil. euro compania AgriPoint, operatorul terminalului de cerealeSilotrans din portul Constanţa, de la grupul sârb East PointHoldings.

Prin achiziţia AgriPoint, companie cu operaţiuni în România şiUngaria, gigantul american şi-a crescut rezervele de cereale cuaproape 2 milioane de tone de porumb, grâu şi orz. Achiziţia vineîntr-un moment în care se discută tot mai mult la nivelinternaţional despre o criză a alimentelor, iar preţurilecerealelor au înregistrat creşteri puternice în ultimul an."Achiziţia AgriPoint permite CHS să îşi dezvolte prezenţa globalăîn regiunile cu o creştere ridicată precum România, Bulgaria,Ungaria şi Serbia", a spus Claudio Scarrozza, directorul general aldiviziei europene CHS, în anunţul emis pe NASDAQ.

Grupul american CHS a înregistrat venituri de peste 25 mld.dolari şi un profit net de 500 mil.dolari în anul fiscal 2010. "Celmai mare activ al AgriPoint în România este silozul pentru cerealedin Constanţa, Silotrans", a spus Ion Florescu, managerul fonduluide investiţii RC2 acţionar cu 42% la East Point Holdings.

Grupul american CHS, unul dintre cei mari mari producători decereale, alimente şi energie la nivel mondial, cu venituri anualede peste 25 mld. dolari, vrea să îşi extindă operaţiunile înRomânia şi statele vecine din Europa de Est, achiziţionând companiaAgriPoint, operatorul terminalului de cereale Silotrans din portulConstanţa, de la grupul sârb East Point Holdings.

Compania AgriPoint este înregistrată în Cipru şi are operaţiuniîn România şi Ungaria. În România, cele mai important activ alcompaniei este terminalul de cereale "Silotrans" din portulConstanţa, cu o capacitate de depozitare de 100.000 tone.

Compania Silotrans SRL a fost pusă în funcţiune în 1998 degrupul sârb East Point, iar în 2008 în acţionariatul companiei EastPoint a intrat fondul de investiţii RC2, care a plătit 30 milioanede euro pentru 20% din capitalul companiei sârbeşti. În prezent,RC2 controlează 42% din grupul East Point.

"Cel mai mare activ ale AgriPoint în România este silozul pentrucereale din Constanţa, Silotrans. Cifra de afaceri a AgriPointprovine din comerţ de cereale şi servicii portuare", a spus IonFlorescu, directorul fondului de investiţii RC2.

Silotrans a avut în 2009 o cifră de afaceri de 26,8 mil. lei(6,3 mil. euro) şi un profit brut de 7,6 mil. lei (1,8 mil. euro),operând cu 51 de angajaţi, potrivit datelor de la RegistrulComerţului.

AgriPoint mai deţine o facilitate de încărcare la Giurgiu peDunăre, precum şi un terminal terestru de depozitare a cerealelorla Oroshaza în Ungaria.

Grupul EPH este un trader specializat în produseagro-alimentare, operând cu precădere în zona Europei de Sud-Est,cu o reţea proprie de depozitare a produselor agro-alimentare şi demori în bazinul Dunării.

Piaţa cerealelor din regiunea Europei de Est trezeşte tot maimult interes din partea marilor jucători mondiali având în vederecreşterile spectaculoase înregistrate de preţurile cerealelor înultimii ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO