Burse - Fonduri mutuale

Tranzacţie surpriză: Elveţienii de la Ameropa cumpără Azomureş de la turci

Tranzacţie surpriză: Elveţienii de la Ameropa cumpără Azomureş de la turci

Foto Mediafax

Autor: Andrei Chirileasa

01.11.2011, 00:07 1406

Traderul elveţian Ameropa Holding se află în negocieri avansate cu acţionarii turci ai Azomureş Târgu Mureş (AZO) pentru achiziţia producătorului de îngrăşăminte chimice, potrivit unui anunţ publicat de Azomureş pe bursă.

Tranzacţia a cărei valoare ar putea pleca de la 100 mil. euro şi ar putea urca până la 275 de milioane de euro, ar fi cel mai mare deal care implică o companie de pe bursă, după vânzarea grupului Rompetrol de către Dinu Patriciu, în 2007.

Investitorii de pe bursă au reacţionat puternic după acest anunţ, urcând acţiunile cu 40%, până la un maxim istoric de 1,178 lei. Compania a ajuns să fie evaluată astfel la 143 mil. euro.

Pentru investitorii turci, care au cumpărat combinatul în 1998 de la stat pentru circa 26 mil. lei, exitul vine în cel mai bun moment, în condiţiile în care Azomureş a raportat afaceri şi profituri record în ultimul an şi jumătate şi dispune de lichidităţi de peste 50 mil. euro.

Elveţienii, în schimb, caută să-şi extindă operaţiunile în România, unde au intrat în 2008 prin achiziţia Comcereal Constanţa. Tranzacţia vine în contextul în care cererea mondială pentru produse agricole este tot mai mare şi a împins în sus cererea şi preţurile pentru îngrăşăminte chimice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO