Tranzacţiile de pe RASDAQ s-au prăbuşit la sub 100.000 de euro după proiectul de desfiinţare

21 oct 2014 Autor: Ioana Tudor

Tranzacţiile medii zilnice cu acţiuni pe piaţa RASDAQ au scăzut la aproximativ 400.000 de lei (92.500 euro) luna aceasta, la jumătatea mediei zilnice anuale, după ce Parlamentul a adoptat proiectul de lege care prevede defiinţarea acestei pieţe.
 
Semnalul transmis de investitori este că aceştia aşteaptă intrarea în vigoare a legii pentru ca firmele listate să îşi convoace acţionarii pen­tru a decide ce vor face în continuare. Minimul acestei luni, respectiv 147.700 lei, a fost atins pe 9 octombrie, după ce actul normativ a fost trimis spre promulgare preşedintelui României. Valoarea medie zilnică a tranzacţiilor cu acţiuni pe RASDAQ a fost de circa 927.000 de lei (210.000 euro) pe parcursul întregului an.
 
Cel mai ridicat nivel al tranzacţiilor medii zilnice realizate a fost atins în anul 2007, respectiv 17 milioane de lei. Capitalizarea RASDAQ a fost atunci 24,4 miliarde de lei, faţă de 7,5 miliarde de lei în prezent, iar numărul firmelor prezente la tranzacţionare era de puţin peste 2.000 în 2007. Fără a lua în calcul anul de înfiinţare a acestei pieţe, 1996, cele mai scăzute valori ale tranzacţiilor medii zilnice au fost înregistrate în 2012, respectiv 875.000 lei.
 
Peste o treime din capitalizarea actuală a RASDAQ, de 7,5 miliarde de lei, este contribuţia a 20 de companii, printre care se numără  Ductil Buzău, Unirea Shopping Center, Albalact, Argus Constanţa, Prospecţiuni sau Comcereal Valsui. Rămâne de văzut ce decizii vor lua acţionarii celorlalte companii mari listate care s-ar putea califica pentru trecerea pe piaţa reglementată.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.10.2014

 

Cuvinte cheie:
tranzactii
, desfiintare
, prabusire
, proiect
, actiuni
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide