Burse - Fonduri mutuale

Tranzactiile de pe Transilvania au urcat BT Securities pe primul loc in topul brokerilor

01.02.2009, 19:38 24

Firma de intermediere BT Securities a intermediat luna trecuta cele mai mari tranzactii de pe Bursa, in valoare de 50,7 mil. lei (circa 12 mil. euro), in conditiile in care titlurile Bancii Transilvania (TLV) au revenit la tranzactionare in ianuarie dupa o absenta de cateva luni.

Daca se cumuleaza tranzactiile de pe Bursa cu cele de pe Rasdaq Raiffeisen este pe primul loc.
Actiunile Bancii Transilvania au fost cele mai tranzactionate de pe Bursa in ianuarie, cu un rulaj de 61,2 mil. lei (14,4 mil. euro), reprezentand aproape o treime din totalul celor realizate luna trecuta pe Bursa. Banca a demarat un program de rascumparare a actiunilor proprii, prin intermediul BT Securities, insa valoarea titlurilor rascumparate de BT in ianuarie a fost de pana la 5% din totalul celor transferate in piata in aceeasi perioada.
Firma de brokeraj activeaza in principal pe segmentul de retail, fiind printre putinele dati cand un intermediar axat pe clienti romani reuseste sa fie mai activ decat societatile de brokeraj ale strainilor care activeaza pe Bursa. BT Securities a fost urmata in topul brokerilor de pe Bursa de ING Bank si KBC Securities, cu transferuri de 49 mil. lei (11,6 mil. euro) si respectiv 41,3 mil. lei (9,7 mil. euro). Cele doua societati, ai caror clienti sunt preponderent straini, au intermediat anul trecut cele mai mari transferuri de pe Bursa, avand impreuna o cota de piata de circa 20%.
Tot luna trecuta, Raiffeisen Capital & Investment (RCI) a intermediat cele mai mari transferuri de pe piata RASDAQ, respectiv cele cu actiuni Bere Azuga, fapt ce a plasat firma de brokeraj pe primul loc in topul tranzactiilor cu actiuni pe cele doua piete, cu transferuri ce au cumulat 84 mil. lei (circa 20 mil. euro). Ursus Breweries a achizitionat luna trecuta circa 71% din actiunile Bere Azuga in cadrul unor tranzactii ce s-au ridicat la 7,1 mil. euro.
Valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni de pe Bursa si RASDAQ a fost de 62 mil. euro luna trecuta, nivel de cinci ori mai mic decat in ianuarie 2008.
La capitolul transferuri cu obligatiuni, RBS Securities Romania (fost ABN Amro Securities) conduce detasat topul brokerilor, valoarea transferurilor cu obligatiuni intermediate luna trecuta de firma de brokeraj ridicandu-se la 34,6 mil. lei (8,2 mil. euro). In 2008, RBS Securities a intermediat aproape 30% din tranzactiile cu obligatiuni de pe Bursa, marea parte a acestora derulandu-se in ultimele doua luni ale anului.û
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO