Burse - Fonduri mutuale

Tranzacţiile tot mai mari pe FP şi Petrom scot bursa din amorţeală

Tranzacţiile tot mai mari pe FP şi Petrom scot bursa...

Autor: Stefan Musgociu, Andrei Chirileasa

07.03.2013, 00:05 1129

Bursa a crescut ieri cu 0,28% (indicele BET-C), trasă în sus de acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care au câştigat 3,25%, iar mai multe deal-uri cu titlurile FP şi OMV Petrom au împins lichiditatea la cel mai mare nivel din ultimele patru luni.

Potrivit brokerilor, piaţa nu a reacţionat la datele privind creşterea economică înregistrată anul trecut de România. Produsul Intern Brut s-a cifrat anul trecut la 587,4 miliarde lei, în creştere cu 0,3% faţă de 2011, datele provizorii indicând o marginală revizuire în sus a creşterii economice, după ce Institutul Naţional de Statistică a anunţat anterior o creştere economică pe 2012 de 0,2%.

„Revirimentul la nivelul volumelor resimţit încă din ultima zi a lunii trecute s-a extins şi în luna martie, iar interesul la cumpărare a rămas destul de ridicat, în special pe blue-chips-uri (acţiunile de regulă lichide - n. red.). Durata opti­mismului de pe piaţa autohtonă depinde în mare măsură de evoluţiile de pe pieţele mature, eventualele decorelări putând fi puse pe seama randamentelor atractive ale dividendului pentru anumite companii“, a declarat Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări al firmei de brokeraj NBG Securities România.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a crescut cu 1,63% şi a încheiat şedinţa la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape trei ani. SIF-urile au înregistrat şi ele creşteri de până la 2%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 164,8 milioane de lei (37,8 milioane de euro), valoare de trei ori peste rulajul de marţi, de 56,5 milioane de lei (13 milioane de euro). Peste 90% din rulajul de miercuri a fost asigurat de acţiunile Fondului Proprietatea (118,2 mil. lei, din care un deal de 99,3 mil. lei) şi deal-uri cu titlurile OMV Petrom (25,5 mil. lei), BRD (2 mil. lei), SIF Moldova (1,7 mil. lei) şi Banca Transilvania (1,4 mil. lei).

Cel mai probabil acţiunile OMV Petrom au fost cumpărate de fonduri administrate de Franklin Templeton, având în vedere că în ultima perioadă aceşti investitori au fost cei mai mari cumpărători de titluri OMV Petrom. Câteva fonduri de investiţii administrate de Franklin Templeton au cumpărat luni pachete importante de acţiuni reprezentând aproape 0,13% din titlurile OMV Petrom, pentru 32,2 mil. lei (7,4 mil. euro). Acţiunile Petrom au închis ieri la 0,45 lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO