Burse - Fonduri mutuale

Treisprezece ani de investiţii în acţiuni, imobiliare, petrol şi aur. Vezi topul câştigurilor şi recomandările specialiştilor

Treisprezece ani de investiţii în acţiuni, imobiliare, petrol şi aur. Vezi topul câştigurilor şi recomandările specialiştilor

Investiţii

Autor: Adrian Cojocar

29.02.2012, 00:07 4765

Analiza arată că investiţiile în acţiuni româneşti şi cele din sectorul imobiliar, mai cu seamă investiţii în apartamente din Capitală, au fost de departe cele mai profitabile în ultimii 13 ani, în condiţiile în care acestea au multiplicat banii investitorilor de peste 40 de ori în lei de la sfârşitul anului 1998 şi până la finalul anului trecut.

De exemplu, în anul 1999 un apartament de două camere din Bucureşti situat în blocurile din zona Bucureşti Mall costa circa 5.000 de euro, potrivit datelor firmei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker, iar la sfârşitul anului trecut acelaşi apartament putea fi vândut cu 60.000 de euro, arată datele disponibile pe site-urile de anunţuri imo­biliare. Dacă punem la socoteală şi faptul că în aceeaşi perioadă moneda euro s-a apreciat de peste trei ori faţă de leu, câştigul rezultat dintr-o astfel de investiţie se ridică la 4.092%, respectiv o creştere de aproape 42 de ori a sumei investite iniţial, fără a lua în calcul şi posibilele câştiguri rezultate din închirierea apartamentului în decursul celor 13 ani. Totuşi trebuie avut în vedere şi faptul că puţină lume dispunea de 5.000 de euro la acea dată, valoarea investiţiei minime în sectorul imobiliar fiind destul de ridicată.

Investiţiile pe piaţa bursieră din România, care sunt mult mai accesibile din acest punct de vedere, investiţia minimă pornind de la circa 1.000 de lei, ar fi adus un câştig chiar mai mare, de 4.160%, dacă la sfârşitul anului 1998 un investitor plasa bani în cele mai lichide 12 titluri de pe bursă şi reinvestea la sfârşitul anului dividendele încasate de la companii în acţiuni ale respectivei societăţi, potrivit analizei ZF, pe baza datelor furnizate de Intercapital Invest. Portofoliul ar fi trebuit format în ponderi egale din acţiunile celor cinci SIF-uri, Alro Slatina (ALR), Azomureş (AZO), Antibiotice Iaşi (ATB), Banca Transilvania (TLV), BRD Société Générale (BRD), Petrom (SNP) şi Turbomecanica Bucureşti (TBM).

"Ierarhizarea randamentelor, în ordine descrescătoare: investiţia bursieră, investiţia imobiliară, depozitele bancare, este absolut nesurprinzătoare, confirmând, încă o dată, un principiu de bază în finanţare, şi anume că riscul şi profitul sunt direct proporţionale. Investiţia bursieră şi cea imobiliară presupun un risc foarte ridicat şi, în mod automat, şi randamentul aşteptat este la fel de mare", spune Florin Ilie, şeful departamentului de pieţe de capital din cadrul ING Bank.

El recomandă ca oamenii să nu-şi plaseze pe termen lung banii pe care nu-i pot pierde în active riscante precum cele bursiere şi în imobiliare.

"Trebuie mare prudenţă şi trebuie ţinut minte că, în investiţiile cu risc ridicat, este necesară şi o experienţă şi un nivel de informare bun astfel încât investitorul să îşi poată evalua corect riscurile (mari) la care se expune prin investiţia sa", a conchis Ilie.

Nici cei care au cumpărat bijuterii din aur şi argint nu au avut de ce să regrete, având în vedere că preţul aurului şi argintului s-a majorat de peste 17 ori şi respectiv 19 ori în lei pe parcursul ultimilor 13 ani. Preţul la ţiţei a urcat însă şi mai puternic, astfel că cine ar fi investit în contracte la termen pe preţul petrolului şi-ar fi sporit banii de la sfârşitul anului 1998 de 33 ori în moneda locală. Investiţiile în contracte pe petrol nu erau însă foarte accesibile românilor de rând la sfârşitul anilor '90, chiar şi în prezent fiind puţine persoane care tranzacţionează contracte având la bază preţul petrolului.

Cine şi-ar fi ţinut banii la bancă în depozite cu scadenţă de 3-6 luni în toată această perioadă şi le reînnoia continuu, pe măsură ce acestea ajungeau la scadenţă, ar fi multiplicat suma iniţială de şase ori, dar în termeni reali doar îşi conserva averea, în condiţiile în care, ajustat cu inflaţia, randamentul ar fi fost foarte apropiat de zero.

În ultimii ani totuşi, pe fondul maturizării sistemului bancar, depozitele au adus dobânzi uşor real pozitive, compensând deprecierile din anii timpurii ai pieţei.

Cei mai neinspiraţi au fost aceia care în toată această perioadă şi-au ţinut banii la saltea pentru că nu au câştigat nimic şi valoarea banilor a scăzut în termeni reali de peste şase ori. Motivul este că în perioada 1999-2000 inflaţia anuală se situa la peste 40% şi a a ajuns la o singură cifră abia începând cu anii 2004-2005.

Investiţiile bursiere de peste Ocean, pe piaţa americană, au adus un câştig în dolari de doar 30% la nivelul acţiunilor companiilor incluse în indicele S&P 500, cel mai important indice de pe bursa americană. Câştigul incluzând dividendele companiilor incluse în indice nu ar fi acoperit nici măcar inflaţia din aceeaşi perioadă, motiv pentru care o opţiune mai bună ar fi fost chiar păstrarea banilor în depozite bancare în lei.

Motivul randamentelor scăzute pe bursa americană este faptul că la începutul anului 1999 aceasta atinsese nişte maxime istorice, perioadă cunoscută în istorie drept "boom-ul internet", care a fost urmată de o cădere puternică a bursei din SUA.

Ce recomandări au specialiştii pentru câştigurile următorului deceniu?

Cei mai mulţi analişti şi administratori de fonduri sunt de părere că investiţiile în acţiuni româneşti vor aduce şi în următorul deceniu printre cele mai mari randamente, în condiţiile în care preţurile de pe bursă s-au redus puternic în ultimii ani pe fondul crizei.

"Din punctul meu de vedere, analiza ZF nu face altceva decât să susţină ideea că investiţiile în acţiuni făcute pe orizonturi de timp lungi pot reprezenta o componentă importantă în portofoliul oricărei persoane care se gândeşte să economisească (investească) pentru pensie. Având în vedere situaţia economică actuală, în care pieţele internaţionale de capital suferă datorită crizei datoriilor suverane europene, iar titlurile de stat americane au ajuns la un nivel minim în ceea ce priveşte randamentul, cred că în continuare investiţiile în acţiunile companiilor solide listate la BVB reprezintă o categorie câştigătoare", a declarat Dan Popovici, director de investiţii la OTP Asset Management.

El mai spune că aşteptările mari din partea investiţiilor în acţiuni aduc cu sine şi riscuri pe măsură care se traduc în primul rând printr-o volatilitate (fluctuaţie în timp a preţului acţiunilor - n. red.) ridicată.

"În pofida faptului că pieţele bursiere au trecut printr-un crah major în 2008, în ansamblu, se dovedeşte că în zece ani acţiunile (în special de pe o piaţă emergentă precum România) au adus câştiguri superioare în termeni reali formei clasice de economisire prin intermediul depozitelor bancare. Cu alte cuvinte, acţiunile aduc câştiguri superioare instrumentelor cu venit fix pe termen lung şi ca atare într-un portofoliu de active în vederea pensionării, spre exemplu, acţiunile nu trebuie să lipsească. Nu se pot pierde bani pe aur şi mărfuri, dar plasamentele sunt accesibile doar clienţilor sofisticaţi şi cu disponibilităţi mari (tip private banking). Referitor la viitor, desigur că o pondere mare a plasamentelor în aur, argint vor rămâne întotdeauna potrivite pentru investitorii cu profil conservator şi vor aduce câştiguri în termeni reali, dar cred că ele vor genera în principiu randamente inferioare celor în anumite portofolii de acţiuni şi obligaţiuni", spune Mihai Căruntu, şef departament Cercetare Piaţa de Capital din cadrul BCR.

El mai spune că investiţiile imobiliare rămân printre formele cele mai recomandabile de investiţii pe termen lung datorită fluxurilor regulate de venituri pe care le generează din chirii, din această categorie făcând parte şi acţiunile generatoare de dividende sau proprietăţile agricole generatoare de rente.

"În cazul plasamentelor imobiliare putem să facem câteva observaţii concrete plecând de la observaţia că preţurile proprietăţilor imobiliare în prezent pot fi considerate atrăgătoare din moment ce yield-urile (randamentele - n. red.) în euro sunt la niveluri de peste 8% pentru proprietăţile de tip spaţii comerciale, industriale, birouri şi de peste 5% în cazul proprietăţilor rezidenţiale", a precizat Căruntu.

El mai notează faptul că dintre toate aceste active, acţiunile rămân clasa cea mai accesibilă pentru investitorii de rând în pofida faptului că evaluarea acţiunilor va fi presată din considerente demografice (îmbătrânirea populaţiei - n. red.) în următoarele două - trei decenii, fapt ce va necesita o selecţie a acţiunilor cu cel mai bun potenţial în acest context.

"Aş aprecia că acţiunile româneşti au preţuri mai atractive şi potenţial mai ridicat comparativ cu pieţele dezvoltate dacă ne uităm la randamentul dividendului pentru cele mai lichide acţiuni de la BVB, este orientativ peste 7%, în timp ce randamentului dividendului indicelui MSCI World este de circa 3%, fiind la rândul său socotit atractiv pe pieţele mature. Având în vedere dividendele ridicate ale acţiunilor româneşti din prezent şi preţurile ce corespund unei evaluări la nivelul pieţei apropiată de valoarea contabilă, ar fi în principiu potrivită o expunere pe termen lung chiar cu riscul unei noi ajustări ce ar putea aduce preţurile pe un palier mai atractiv", consideră Mihai Căruntu.

Eugen Voicu, preşedintele societăţii de administrare a investiţiilor Certinvest, care administrează printre altele şi un fond imobiliar, spune că evoluţiile excepţionale la care am asistat în ultima decadă nu vor avea corespondente la fel de puternice şi în următorul deceniu.

"Legat de investiţiile bune pe care le putem face pe termen lung, cred că vor fi şi câteva nişe, cum ar fi investiţia în arta românească. Cifrele în schimb vor fi greu de egalat, mă aştept la o scădere moderată a mediilor obţinute în ultimii 10 ani.

Pe de altă parte, dacă ne uităm la alte pieţe de capital şi la sectoare de nişă sau investiţii speculative, mai ales pe pieţe externe, eventual ţări emergente din ultimul val, vor fi posibile şi randamente mai mari. Încercând să estimez, lucru dificil azi, cred că este posibil să avem totuşi câţiva ani de creştere importantă a indicilor bursieri locali, plecând de la preţuri subevaluate în prezent. Performerii însă nu vor veni din zona bancară. Energia poate să-şi continue creşterea, metalele preţioase la fel, dar sub evoluţia de până acum. Imo­biliarele, în schimb, vor stagna, evident cu excepţii legate de locaţiile foarte bune", consideră Eugen Voicu.

El mai crede că investiţiile în agricultura locală pot fi de asemenea foarte atractive şi consideră că preţurile la terenurile agricole vor creşte substanţial.

"Chiar dacă sunt subiectiv, consider că în viitor modul de economisire ar trebui să favorizeze mai mult investiţia în fonduri mutuale decât în depozite, pentru că administratorii vor fi mai performanţi, mai flexibili, mai transparenţi şi vor acoperi mai bine nevoile clienţilor", a conchis Voicu.

Ovidiu Dumitr

escu, analist în cadrul societăţii de brokeraj Tradeville, spune că este un fapt demostrat că pe perioade foarte lungi de timp randamentele în ac­ţiuni sunt superioare celor în obligaţiuni.

"Pe măsură ce societatea noastră se dezvoltă, în ciuda ritmului lent din prezent şi a perioadelor turbulente, în care se fac unii «paşi înapoi», sunt de părere că tot acţiunile vor reprezenta cea mai bună investiţie din următorii 10-15 ani. În fapt, momentul actual este, în opinia mea, unul propice pentru cumpărare cu condiţia selecţiei atente a societăţilor în acţiunile cărora se va investi şi cu precizarea că investitorul trebuie să se aştepte la volatilitate şi la o perioadă de imobilizare a resurselor destul de lungă", a declarat Ovidiu Dumitrescu.

Andreea Gheorghe,

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO