Burse - Fonduri mutuale

Trif, Carpatica: O corectie in zilele urmatoare nu trebuie sa ne sperie

Trif, Carpatica: O corectie in zilele urmatoare nu trebuie sa ne sperie
24.03.2009, 19:12 21

Bursa a inchis sedinta de ieri in scadere usoara, cu o corectie de sub 1% pe indicele BET, consemnand una dintre cele mai volatile sedinte de la inceputul anului si pana in prezent. Brokerii sunt de parere ca o corectie a pietei este o evolutia normala si nu trebuie sa ne sperie sedintele de scadere care vor urma.

"Cresterile puternice din ultima perioada au venit pe fondul unui entuziasm care a luat-o inaintea fundamentelor, alimentat de stirile pozitive atat interne, cat si externe. O corectie a pietei in sedintele urmatoare este o evolutie normala a pietei si nu trebuie sa ne sperie eventualele scaderi din zilele urmatoare", a declarat Marius Trif, directorul general al Carpatica Invest.
Societatile financiare au reusit sa inchida sedinta de ieri in urcare, cu o apreciere de aproape 3%, recuperand puternic pe finalul sedintei dupa anuntul de acordare a dividendelor din partea BCR. De la inceputul lunii si pana in prezent BET-FI, indicele sub care societatile financiare sunt grupate, a inregistrat o apreciere de 32,1%.
Cea mai mare crestere la categoria SIF-uri a fost marcata de titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au urcat cu 11%, urmate in top de cresterile SIF Oltenia (SIF5), cu 6,4%, si SIF Moldova (SIF2), cu o apreciere de 4,8%. Titlurile SIF Muntenia (SIF4) si SIF Banat-Crisana (SIF1) nu au reusit sa inchida pe plus, marcand o corectie de 3,8% si respectiv 0,2%.
"Dupa aceasta perioada de corectii ma astept la cresteri tot in sectorul financiar, mai ales ca asteptarile pentru dividende sunt destul de ridicate, ceea ce va determina investitorii sa intre la cumparare. De altfel cred ca majoritatea emitentilor de la categoria I vor consemna cresteri in perioada urmatoare, pe masura ce rezultatele trimestriale se vor publica, in speranta ca acestea nu sunt mai rele decat anticipeaza analistii", a adaugat Trif.
In sectorul energetic, companiile petroliere Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare (RRC) au marcat printre cele mai mari scaderi din piata, de 3,9% si respectiv 2,7%, coborand astfel la nivelul de 0,15 lei/actiune si respectiv 0,0287 lei/actiune. Societatea de transport de energie electrica Transelectrica (TEL) a urcat cu 1%, in vreme ce actiunile societatii nationale de transport de gaze naturale Transgaz (TGN) au coborat cu 0,8% fata de pretul de referinta, la nivelul de 120 lei/actiune. Indicele de profil, BET-NG, a coborat astfel cu 1,8%, pana la nivelul de 348 de puncte.
Si societatile bancare au marcat evolutii extrem de volatile, doar titlurile Bancii Transilvania (TLV) reusind sa inchida in urcare, cu o apreciere de 5,4%. Pretul pentru o actiune a urcat astfel la 0,88 lei/actiune.
Titlurile BRD si cele ale Bancii Comerciale Carpatica (BBC) au inchis in scadere cu aproape 1%, coborand la preturile de 6,25 lei/actiune si respectiv 0,082 lei/actiune.
"In perioada urmatoare vom vedea o reasezare a preturilor, dar cel mai important este faptul ca se cumpara. Am scapat de presiunea la vanzare si este posibil sa asistam si la intrarea investitorilor straini in piata, pe fondul stirilor pozitive care vin de pe pietele externe", a incheiat Trif.
Pietele europene au marcat evolutii la fel de volatile ca piata de la Bucuresti, principalii indici europeni consemnand spre inchidere corectii medii de 1,5%. Cea mai mare pierdere era inregistrata de indicatorul britanic FTSE 100, care cobora cu 7%, in vreme ce indicele francez CAC 40 si cel german DAX coborau cu 0,8% si respectiv 0,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO