Burse - Fonduri mutuale

Troc cu actiunile Fondului Proprietatea: Ofer Audi A4 din 2006 pentru 150.000 de actiuni FP

03.03.2010, 00:00 57

Trocul a devenit noua metoda de tranzactionare a actiunilorFondului Proprietatea (FP), in conditiile in care unii dintreinvestitorii care ar vrea sa cumpere titluri nu mai aulichiditati.

Astfel, cumparatorii ofera masini second-hand sau apartamente inschimbul unor pachete de actiuni, potrivit anunturilor postate pesite-ul oficial al Fondului.

Nefiind listat la Bursa, tranzactiile cu titlurile FP serealizeaza prin intermediul Depozitarului Central, pe bazaintelegerilor dintre vanzatori si cumparatori. "Intalnirea" dintrecumparator si vanzator se realizeaza prin intermediul anunturilorde mica publicitate. Recent, postarea de anunturi devanzare/cumparare de actiuni FP a devenit posibila si pe site-uloficial al Fondului, la sectiunea de forum.

Pentru persoanele care dispun de lichiditati, actiunile FP sevand la preturi de 0,3 lei-0,4 lei/titlu, potrivit informatiilorculese din piata. Potentialul ridicat al actiunilor FP, care doarin primele doua luni ale acestui an s-au apreciat cu 40%, i-a atrassi pe cei care vad in Fondul Proprietatea o investitie, dar care nudispun de lichiditati suficiente.

Proprietatile imobiliare si masinile second-hand, ambele pieteputernic afectate de criza, sunt cel mai adesea scoase la schimb cuactiuni FP. Daca in ultimul an, valoarea imobilelor sau aautoturismelor a scazut vertiginos, nu acelasi lucru se poate spunesi despre actiunile FP, care in 2009 au crescut cu 150%, potrivitsocietatii de brokeraj Intercapital Invest.

"Cand am pus anuntul de cumparare pe forum, m-am gandit ca poateunul dintre actionarii Fondului are un nepot caruia vrea sa-i ia unapartament. Inca de acum cateva luni am scos apartamentul lavanzare, insa nu am reusit sa il vand, asa ca am decis sa incerc sail dau la schimb cu actiuni la Fondul Proprietatea. Vreau sa amactiuni la Fond ca pe o investitie personala", a spus TiberiuGeorgescu, care ofera un apartament in Ramnicu Valcea pentru500.0000 de actiuni FP. El detine deja un milion de actiuni FP,primite drept despagubire pentru un teren care a apartinutbunicului sau si care a fost confiscat de regimul comunist.

Mare parte dintre cei peste 3.100 de actionari persoane fizicecare detin cumulat 40% din capital FP sunt persoane in varsta, careau fost expropriate de regimul comunist, sau rude mai tinere aleacestora. Nenumaratele amanari intervenite in procesul de listarealaturi de frecventele schimbari ale conducerii au pus la greaincercare rabdarea actionarilor, care, fortati de imprejurari,si-au vandut participatiile la Fond la preturi mult sub valoarea deun leu, pret luat in calcul atunci cand s-au facutdespagubirile.

Mihai, un alt potential investitor in Fondul Proprie tatea,ofera un autoturism sport de teren, fabricat in urma cu cinci ani,in schimbul a 100.000 de actiuni FP, potrivit anuntului postat pesite-ul oficial al Fondului.

"Este criza si nu am nevoie de trei masini. De cumparat nu preavrea nimeni sa cumpere masina, asa ca, decat sa ma uit la ea, amdecis sa o dau la schimb cu actiuni la Fondul Proprietatea. Am maiavut o experienta cu investitiile: anul trecut am investit inactiunile SIF-urilor si am castigat. Sper ca dupa ce se listeazaFondul Proprietatea sa castig la fel de mult cum am castigat dinSIF-uri", a spus Mihai.

Tot un autoturism second-hand ofera la schimb si Bogdan, inopinia caruia "actiunile Fondului Proprietatea sunt mult maivaloroase decat o masina".

Trocul cu actiuni Fondul Proprietatea este o alternativa laprocedura clasica de vanzare/cumparare si este posibil pentru cacontractul de cesiune prin care se schimba proprietarul actiunilorFP nu cere detalii privind pretul actiunilor sau valoareatranzactiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO