Burse - Fonduri mutuale

Turismul trage în jos bursele europene vineri dimineaţă, de la maximul ultimilor 7 ani atins joi

Turismul trage în jos bursele europene vineri...

Autor: Luiza Chiroiu

06.02.2015, 10:49 337

Indicele Stoxx Europe 600 a scăzut cu 0,3%.

Indicele a închis şedinţa de tranzacţionare de joi la cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani, după ce avansul acţiunilor companiilor din domeniul energiei a depăşit declinul titlurilor elene, din cauza temerilor provocate de discuţiile dintre oficialii de la Atena şi liderii europeni pe tema datoriilor.

Premierul grec Alexis Tsipras a reiterat intenţia de a pune în aplicare planul antiausteritate promovat în timpul campaniei electorale, în pofida reacţiei ministrului german de finanţe Wolfgang Schaeuble.

Schaeuble a declarat după o întâlnire cu omologul său elen Yanis Varoufakis că "au ajuns la un acord să nu fie de acord", semnalând că nu s-a ajuns la niciun compromis.

Tsipras îşi va prezenta duminică planul privind politicile economice, în deschiderea unei dezbateri parlamentare care va dura trei zile şi care se va încheia cu acordarea unui vot de încredere de către parlament pentru confirmarea guvernului condus de Tsipras.

Componenta companiilor din turism a înregiustrat cel mai mare declin în rândul celor 19 grupuri industriale cuprinse în Stoxx 600, în timp ce preţul petrolului se îndreaptă spre al doilea avans săptămânal consecutiv.

Acţiunile grupului european Air France-KLM au coborât cu 1,1%.

Titlurile Statoil au urcat cu 1,9%, după ce cea mai mare companie din domeniul energiei din Norvegia a extins progarmul de reducere a costurilor.

Pe marile burse europene, indicele CAC 40 (Paris) a coborât cu 0,3%, FTSE 100 (Londra), cu 0,3%, iar DAX (Frankfurt), cu 0,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO