Burse - Fonduri mutuale

Un deceniu de la maximele bursei româneşti: ce am pierdut, ce am câştigat

Un deceniu de la maximele bursei româneşti: ce am...

Autor: Liviu Popescu

24.07.2017, 00:07 1874

Astăzi, 24 iulie, se împlinesc zece ani de când indicele BET, care urmăreşte cele mai importante 13 companii de la bursa românească, atingea maximul istoric de 10.813 puncte, pentru ca în prezent indicele să afişeze un nivel de 8.374 de puncte, adică un declin de 22%.

Doar cinci companii din cele 43 care au rezistat tes­tului timpului şi au rămas pe piaţa principală de tranzac­ţionare sunt pe plus în ultimii 10 ani, potrivit calculelor ZF, unele companii aducând investitorilor pier­deri chiar şi de 90%.

Totodată sunt şi multe companii care nu au rezistat testului timpului şi au fost delistate sau suspendate de la tranzacţionare din cauza insolvenţei. Câteva dintre acestea sunt Titan Bucureşti, MJ Mailis România.

Cea mai adâncă rană este scăderea rulajului zilnic de tranzacţionare cu 10% faţă de nivelul de acum un deceniu, chiar dacă dobânzile la depozitele în bănci au scăzut de la 7% la sub 0% în prezent. Dar analiştii văd cu ochi buni evoluţia indicelui BET în a do­ua jumătate din 2017, ba  chiar la nivelul de 9.000 de puncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO