Burse - Fonduri mutuale

Un euro mai slab devine energie suplimentară pentru acţiunile europene

Un euro mai slab devine energie suplimentară pentru...

Autor: Bogdan Cojocaru

21.08.2018, 00:00 743

Când lucrurile încep să meargă prost pentru acţiunile europene, de obicei investitorii pot conta pe o vitamină revitalizantă: un euro mai slab, scrie Bloomberg.

Asta pentru că atunci când rata de schimb scade, companiile europene care operează la nivel global devin mai competitive, câştigurile lor de peste mări fiind umflate prin conversie valutară. Iar acţiunile regiunii ar putea avea nevoie de acest lucru chiar şi mai urgent acum, după ce indicatorul lor bursier a înregistrat cea mai mare scădere de cinci zile din ultimele şapte săptămâni, pe fondul îngrijorării faţă de turbulenţele din Turcia, al tensiunilor comerciale internaţionale şi al îngrijorărilor privind politica din Italia.

Noua traiectorie a euro este un avantaj - mai ales că i-a luat pe investitori prin surprindere. Venind din cel mai bun an de după 2003, moneda a scăzut la cel mai mic nivel din mai mult de 13 luni faţă de dolar săptămâna trecută, deoarece diferenţa dintre dobânzile din SUA şi cele din Europa s-a accentuat. De asemenea, agravarea situaţiei economice a Turciei a generat temeri de contagiune.

„Cu deprecierea euro pe care am avut-o până acum în acest an, din acest punct ar trebui să obţineţi un impuls din partea monedei mai slabe pentru câştigurile companiilor din zona euro", apreciază Daniel Morris, strateg de investiţii la BNP Paribas Asset Management. El nu se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană să majoreze dobânzile până în a doua jumătate a anului viitor, „există potenţial pentru o politică monetară mai strictă în SUA", a spus Morris. „Aceasta ar trebui să frâneze evoluţia acţiunilor din SUA spre beneficiul acţiunilor europene."

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO