Burse - Fonduri mutuale

Achizitie surpriza: Americanii au luat 5% din Erste

18.11.2009, 23:00 18

Grupul american de administrare a investitiilor Capital Researchand Management Company, cu sediul in Los Angeles, a fost raportatcu o participatie de 5,01% din actiunile grupului austriac ErsteBank (EBS), care controleaza indirect pachetul majoritar de actiunial BCR, cea mai mare banca romaneasca.

Erste, care a cumparat in 2005 pachetul majoritar al BCR, ainterpus anul acesta o societate cu raspundere limitata (SRL) inactionariatul bancii din ratiuni contabile, ceea ce i-a determinatpe oficialii Bancii Nationale sa afirme ca Erste este acum"banca-bunica" a BCR.

Americanii de la Capital Research au fost raportati pentru primadata cu 5% din Erste in februarie 2008, insa ulterior si-au redusdetinerea. Acum ei si-au crescut din nou detinerea peste 5%, cudoar cateva zile inainte ca Erste sa finalizeze o majorare decapital prin care a strans circa 1,75 mld. euro de la propriiiactionari si de la investitori institutionali si de retail.

Deocamdata nu se stie cat va detine grupul american dupainregistrarea majorarii de capital, participatia putand scadea saucreste in functie de subscrierile pe care le-a realizat.

Dupa majorare, principalii actionari ai Erste Bank sunt fundatiaErste (Erste Stiftung), care si-a redus participatia de la 31% lacirca 26%, si banca spaniola La Caixa, care si-a consolidatdetinerea de la 5,1% la circa 10%, potrivit datelor publicate deErste.

Capitalizarea bancii austriece este in prezent de 9,5 mld. eurosi va urca la circa 11,25 mld. euro dupa inregistrarea majorarii decapital.

Capital Research and Management Company administreaza 30 defonduri mutuale si de pensii americane cu active de circa 775 mld.dolari, din care peste 240 mil. dolari sunt investiti in afaraStatelor Unite, potrivit datelor de pe site-ul companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO