Burse - Fonduri mutuale

Un fond care copiază indicele bursei a câştigat de cinci ori dobânda bancară în şapte luni

Foto: Adrian Cojocaru

Foto: Adrian Cojocaru

Autor: Roxana Pricop

24.07.2014, 00:07 1933

Fondurile mutuale de indici le-au adus investitorilor cele mai mari randamente în acest an, cu un maxim de 7,4% marcat de fondul tranzacţionat la bursă ETF BET Tradeville.

Acest tip de fonduri sunt administrate pasiv, ur­mărind îndeaproape struc­­tura unui indice bursier, fie că este indicele BET, principala referinţă a bur­sei de la Bucureşti, BET-FI, indicele SIF-urilor şi al Fon­dului Proprie­tatea, sau BET-XT, al  celor mai lichide 25 de companii listate la bursă.

Randamentul obţinut de ETF BET Tradeville este peste creşterea de 6,2% raportată de indicele BET, al celor mai lichide acţiuni de la bursă, pe care îl copiază.

Din indicele BET fac parte acţiunile Petrom, cele ale BRD, Banca Tran­sil­vania, Fondul Proprie­ta­tea, Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Nuclearelec­trica, Bursa de Valori Bu­cureşti şi Broker Cluj.

Un investitor care nu vrea să aibă griji cu zece acţiuni în portofoliu poate obţine expunere pe indicele BET direct prin achi­ziţia unei singure uni­tăţi de fond. Spre comparaţie, un depozit ban­car ar fi adus un câştig de circa 1,5% în acelaşi interval.

Următoarele în top sunt fondurile de indice ale Certinvest: BET Index cu un plus de 5,1% în 2014 şi XT Index, plus de 4,1%.

„Indicele BET mai poa­te avansa cu 8-10% până la sfârşitul acestui an“, a spus Dragoş Dărăbuţ, directorul general al societăţii de administrare Van­guard AM, care gestionează fondul ETF BET Tradeville.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- declaraţia lui Dragoş Dărăbuţ, directorul general al societăţii de administrare Vanguard AM, despre diferenţa de randament dintre ETF BET Tradeville şi BET

- următoarele fonduri de indice din clasament; evoluţia lor 

clasamentul fondurilor de acţiuni administrate activ 

- opinia lui Andrei Anghel, consultant de investiţii la firma Smart Trade Consult, despre fondurile de indici, fondurile de acţiuni si cele de hedging 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO