Burse - Fonduri mutuale

Un fost arbitru de fotbal si-a listat compania la Bursa

Fratila: La preturile astea nu vand sub nicio forma

Constantin Fratila, fost arbitru in Divizia A de fotbal, este unul dintre cei mai mari investitori locali de pe Bursa, principalele sale detineri fiind Comcm si SIF Transilvania

08.04.2009, 00:00 40

Constantin Fratila, principalul actionar minoritar al firmei de constructii Comcm Constanta (CMCM), spune ca ar fi dispus sa vanda din actiuni pentru a creste lichiditatea titlurilor firmei nou cotata la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti, dar considera ca pretul din piata este prea scazut in momentul de fata.

"Am facut o propunere catre SIF Transilvania si urmeaza sa le mai fac una. Noi pentru lichiditate trebuie sa renuntam proportional la niste actiuni. Eu am avut la un moment dat o cerere pentru un pachet de 4%, dar n-am vrut sa vand singur. Propunerea a venit inainte sa inceapa criza, cand capitalizarea Comcm era de 80 milioane de euro", a declarat Fratila.
Ieri, in prima zi de tranzactionare a titlurilor Comcm la Bursa, s-au realizat tranzactii cu aceste actiuni de doar 7.300 de lei (1.700 de euro). Free-float-ul companiei (actiunile libere la vanzare - n.r.) este foarte scazut, reprezentand circa 2,46% din capitalul social.
SIF Transilvania detine pachetul majoritar al companiei, respectiv 56,7% din actiunile Comcm, Constantin Fratila are o participatie de 32,7% dupa ce i-a transferat in 2007 fiicei sale, Maria-Alexandra Fratila, un pachet de 8,06% din companie.
Actiunile Comcm pierdeau ieri 4,7%, pana la un pret de 0,2 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 11,2 mil. euro.
"La preturile astea n-as vinde sub nicio forma. Am un teren de 240.000 mp in Constanta. Daca pun 400 de euro minim pe metrul patrat, vedeti cat conteaza asta in capitalizare. Terenul a fost evaluat in contabilitate sub nivelul real, la vreo 300 si ceva de euro pe metru", sustine Fratila.
 
Fratila vrea mai mult de 1% din SIF Transilvania
Omul de afaceri spune ca dupa AGA de la SIF Transilvania in care s-a aprobat majorarea pragului de detinere la 5%, a inaintat o cerere catre CNVM prin care a intrebat reprezentantii institutiei de reglementare daca in calitate de actionar al SIF cu 1% din capital poate sa mai cumpere actiuni. "Sigur ca vreau sa cumpar la SIF Transilvania. Am facut si o cerere in acest sens la CNVM, dar pana acum n-am primit niciun raspuns", a precizat Fratila. Pachetul de actiuni pe care-l detine la SIF Transilvania valoreaza circa 840.000 de euro in prezent, iar participatia de la Comcm este evaluata pe Bursa la 3,66 mil. euro.
Fratila mai spune ca firma de constructii din Constanta a realizat in primul trimestru din 2009 o cifra de afaceri la circa 70% din nivelul celei din primele trei luni ale anului trecut, dupa ce productia fizica de betoane a scazut la jumatate, dar ca firma a realizat profit, de cateva sute de mii de lei.
Potrivit lui Fratila, activitatea de inchiriere a mers bine in prima parte a anului, societatea dispunand de circa 450 de locuri de cazare pentru muncitori veniti din afara Constantei.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO