Burse - Fonduri mutuale

Un fost procuror DIICOT va supraveghea robinetul cu acţiuni FP. Dorina Danielescu va decide la cine merg ultimele acţiuni FP pe care le mai are statul

 Dorina Danielescu, noua şefă a ANRP

Un fost procuror pus şef la robinetul cu acţiuni FP: joc de imagine sau începe curăţenia la ANRP?

Autor: Roxana Daniela Pricop

06.10.2011, 00:07 1881

Miza din spatele numirii Dorinei Danielescu la conducerea ANRP este uriaşă: reputaţia ANRP a fost puternic ştirbită după ce Remus Baciu, fost vicepreşedinte, a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, iar tot mai mulţi foşti proprietari acuză grave nereguli în procedura de rezolvare a dosarelor de despăgubire.

Mai mult, statul a mai rămas cu doar 827 milioane de acţiuni la Fondul Proprietatea, iar ANRP este instituţia care decide cine şi când primeşte aceste acţiuni în contul despăgubirilor cuvenite pentru imobilele confiscate de regimul comunist.

Dacă de la înfiinţarea ANRP în 2005, numirile celor trei preşedinţi, inclusiv cea a Crinuţei Dumitrean, s-au făcut pe criterii politice, de această dată numirea Dorinei Danielescu, cu experienţă în urmărire penală şi investigare a infracţiunilor de criminalitate, transmite un cu totul alt mesaj opiniei publice şi celor peste 60.000 de foşti proprietari care de ani de zile aşteaptă compensaţii de la statul român, susţin avocaţii.

"Mesajul pe care îl transmite premierul prin această numire poate fi că a venit un procuror să facă ordine la ANRP. Pe de altă parte, având în vedere că numirea s-a făcut discret, este posibil să fie doar un joc de imagine, pentru că statul mai deţine foarte puţine acţiuni la Fondul Proprietatea. Având însă în vedere că demisia Crinuţei Dumitrean are loc la câteva săptămâni de la trimiterea în judecată a lui Remus Baciu pentru trafic de influenţă, este posibil şi plauzibil să existe informaţii care să o incrimineze şi pe Crinuţa Dumitrean în dosarul de trafic de influenţă, iar dânsa să fi ales să demisioneze", a spus Iulian Lepa, avocat specializat în despăgubiri şi acţionar la Fondul Proprietatea.

Crinuţa Dumitrean nu a putut fi contactată de ZF până la închiderea ediţiei pentru a comenta situaţia. Nici Dorina Danielescu nu a putut fi contactată.

Prin biroul de presă, oficialii Guvernului au declarat pentru ZF: "În decizia primului-ministru de eliberare din funcţia de preşedinte al ANPR a dnei Crinuţa Nicoleta Dumitrean se precizează că eliberarea acesteia din funcţie se face ca urmare a cererii de demisie. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 702 din 5 octombrie 2011."

Crinuţa Dumitrean, 36 de ani, a fost numită la conducerea ANRP în octombrie 2009. Ea a venit de la Bistriţa, pe filiera lui Ioan Oltean, secretarul general al PD-L. Este licenţiată în economie şi drept, ea a finalizat în 2009 un doctorat la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj în doctrine economice.

Dorina Danielescu, 43 de ani, nu va avea un mandat deloc uşor la ANRP: zeci de mii de dosare de despăgubire aşteaptă rezolvare de ani de zile, acuze privind nereguli în acordarea compensaţiilor, lipsa unei legislaţii care să dea direcţii despre ce anume se va întâmpla după ce statul îşi va termina acţiunile la Fondul Proprietatea, plus o echipă de lucru de 150 de salariaţi, în condiţiile în care sunt înregistrate circa 60.000 de dosare, iar la primăriile din teritoriu aşteaptă alte 800.000 de cereri, dintre care au fost acceptate circa 172.000, în cazul lor fiind propuse compensări.

Avocatul Iulian Lepa este de părere că noul preşedinte al ANRP ar trebui să îşi înceapă mandatul cu o verificare a dosarelor de despăgubire. "Prioritatea noului preşedintele este să verifice toate dosarele care au fost trecute în faţă fiind invocate drept cazuri sociale. De cele mai multe ori, dosarele împinse în faţă au fost şi supraevaluate."

ANRP emite titlul de despăgubire, care ulterior este convertit fie în acţiuni FP, fie în numerar, în funcţie de numărul de înregistrare al dosarului. Cu toate acestea, dacă se invocă cazul social, ANRP rezolvă un dosar înregistrat în 2010, de exemplu, înainte de unul care aşteaptă rezolvare din 2007. Problema nu este în invocarea cazului social, ci în faptul că terţe persoane, fără niciun fel de legătură cu procedura de despăgubire, cumpără şi cu 10% din valoare dosarele de despăgubire de la foştii proprietari care aşteaptă de ani de zile să le fie rezolvată situaţia. În mod surprinzător, după ce ajung pe mâinile acestor terţe persoane, dosarele sunt rezolvate, susţin surse din piaţă.

Potrivit DNA, Remus Baciu, fost vicepreşedinte ANRP, a pretins de la patru persoane cărora li se cuveneau despăgubiri în baza Legii 10/2001 o sumă de bani reprezentând aproximativ 15% din valoarea despăgubirilor acordate de către ANRP pentru a urgenta soluţionarea dosarelor de despă­gubiri şi remiterea despăgubirilor cuvenite, prin convertirea sumei de bani în acţiuni la Fondul Proprietatea.

Cum arată CV-ul noului şef al ANRP

Dorina Danielescu, 43 de ani, activează din martie în cadrul Ministerului Justiţiei, la biroul pentru prevenirea criminalităţii şi de cooperare cu oficiile de recuperare a creanţelor din statele membre ale UE. Pentru câteva luni în 2010 a fost procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, anterior din 2004 până în 2009 a fost procuror-şef la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Este doctor în ştiinţe militare şi informaţii la Academia Naţională ,,Mihai Viteazu", doctorand la Academia Naţională de Informaţii. A absolvit Universitatea Bucureşti - Facultatea de Drept, unde a urmat şi cursuri postuniversitare în drept penal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO