Burse - Fonduri mutuale

Un mic producător de gaze caută finanţare la Londra: „La Bucureşti nu există bursă“

Bogdan Popescu, membru în consiliul de administraţie al Zeta Petroleum. Foto: Mihai Dăscălescu

Bogdan Popescu, membru în consiliul de administraţie al Zeta Petroleum. Foto: Mihai Dăscălescu

Autor: Radu Bostan

28.11.2014, 00:06 475
Zeta Petroleum, unul dintre jucătorii mici din piaţa locală de gaze naturale, deţinut de investitori australieni, are în plan să atragă finanţare de pe bursa de la Londra pentru a-şi dezvolta afacerile locale, susţinând că pe bursa de la Bucureşti nu sunt suficienţi bani. Ultima listare la bursa din Bucureşti a unei companii private a avut loc în 2008.
 
„La Bucureşti nu există bursă, pur şi simplu. Niciun IPO (n.red. - ofertă publică iniţială de acţiuni în vederea listării) nu a mers, s-au făcut doar când a vândut statul bucăţi din companiile lui, cu roadshow-uri şi investitori strategici“, a spus Bogdan Popescu, membru în consiliul de administraţie al Zeta Petroleum, într-un interviu acordat ZF.
 
Compania este deja cotată în Australia şi are o capitalizare de 2 milioane de dolari australieni (6 mil. lei). Acum, compania urmăreşte să se listeze în Europa, unde investitorii sunt mai familiarizaţi cu problemele pieţei regionale de gaze na­tu­rale. Zeta speră să strângă între 5 şi 10 milioane de euro printr-o ofertă pe AIM, sistemul alternativ de tranzacţionare al bur­sei de la Londra des­ti­nate com­paniilor start-up. Şi bursa de la Bucureşti are un sis­tem alternativ de tranz­ac­ţio­nare destinat firmelor mi­ci în căutare de finan­ţare.
 
„Acum suntem pe ultima sută de metri şi sunt şanse mari să fim gata în ianuarie. Se bănuieşte că, fiind la Londra, au un feeling mai favorabil Europei, sunt mai aproape şi înţeleg. De exemplu la Sydney, când vorbeam de E.ON, de RWE, nici nu auziseră de ei şi aceştia sunt giganţi cu miliarde de euro. Aici, în România, ar şti bine despre ce e vorba, dar nu au bani.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO