Burse - Fonduri mutuale

Un nou scandal zguduie Bursa: actiuni furate de 2 mil. lei

26.05.2009, 18:16 75

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Arges a audiat ieri 12 persoane acuzate ca ar fi vandut actiuni detinute de investitori pe Bursa pe baza unor acte de identitate false, prejudiciind astfel circa 300 de investitori. Printre membrii retelei se numara si patru fosti angajati ai Depozitarului Central, institutia pietei de capital care gestioneaza registrele actionarilor companiilor listate.

"Cu ajutorul acestora, infractorii au obtinut date privilegiate, confidentiale, in urma carora 300 de persoane din intreaga tara, care detineau actiuni in portofoliu, au devenit parti vatamate, deoarece membrii retelei au efectuat tranzactii si au retras din bancile comerciale, in numele acestora, sume care se ridica la 20 de miliarde de lei vechi (2 mil. lei noi - n.red.)", a declarat Nicolae Blaga, prim-procurorul DIICOT Arges, citat de Mediafax. Depozitarul Central este una dintre institutiile de baza ale pietei de capital si detine datele personale ale catorva milioane de persoane care detin actiuni pe Bursa.
Acesta este al doilea scandal de proportii descoperit anul acesta pe piata de capital, dupa frauda de la agentia din Deva a Broker Cluj. Potrivit informatiilor date publicitatii la sfarsitul lunii ianuarie de catre IPJ Hunedoara, directoarea agentiei din Deva ar fi incasat de la mai multi clienti sume de bani in contul carora ar fi eliberat documente fictive, insusindu-si o parte din bani. Circa 80 de persoane au depus plangeri penale impotriva ei, prejudiciul ridicandu-se la 4 mil. lei (950.000 de euro).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO