Burse - Fonduri mutuale

Un sfert din acţiuni au triplat banii pe Bursă în ultimii doi ani. Vezi care este topul creşterilor

Un sfert din acţiuni au triplat banii pe Bursă în ultimii doi ani. Vezi care este topul creşterilor

Autor: Andrei Chirileasa

10.03.2011, 23:55 86

Titlurileproducătorului de compo­nente auto Compa Sibiu (CMP) se situează pepoziţia a doua în clasamentul randamentelor, cu un avans de 499% înperioada 25 februarie 2009 - 9 martie 2011, urmate de acţiunileconstructorului de conducte magistrale Condmag Braşov (COMI) cu435%, şi de titlurile Broker Cluj (BRK) şi SIF Moldova (SIF2),ambele cu creşteri de peste 420%.

Aproape jumătate dincele 69 de acţiuni listate pe piaţa principală a Bursei de ValoriBucureşti (BVB) în urmă cu doi ani au înregistrat creşteri de peste100% până în prezent, iar un sfert dintre ele au oferit câştiguripeste cele ale indicelui BET, care a consemnat un avans de 210%faţă de minimul atins pe 25 februarie 2009.

Investitorii care arfi avut curajul şi inspiraţia de a investi atunci în oricare dintreaceste acţiuni ar fi putut să-şi dubleze sau chiar tripleze baniiîntr-un singur an, având în vedere că trendul pozitiv de pe Bursăs-a oprit în aprilie 2010, după care piaţa a intrat într-o perioadăde evoluţii laterale şi puţine acţiuni au mai avut creşteriimportante.

La sfârşitul luifebruarie 2009 puţini erau însă investitorii care s-ar fi încumetatsă mai vină cu bani pe Bursă, în condiţiile în care majoritateacelor care mai rămăseseră în piaţă după un an 2008 dezastruos eraudispuşi să vândă la orice preţ şi să uite pentru totdeauna deexperienţa pe piaţa de capital. Presiunea la vânzare eraîntreţinută şi de fondurile străine de investiţii, care îşilichidau poziţiile considerate riscante sub presiunea propriilorinvestitori. Privind înapoi, acela era cel mai prost moment posibilpentru vânzare, în condiţi­ile în care multe acţiuni şi-au atinsatunci minimele ultimilor şase ani, în schimb era momentul perfectpentru cumpărare.

Printre cei care aupariat atunci pe acţiuni se numără fraţii Cristescu, care aucumpărat peste 5% din Dafora chiar în perioada februarie-martie2009. Compania ajunsese să fie evaluată atunci la 5 mil. euro, deşiavea afaceri de 50 mil. euro, iar Marius şi Emil Cristescu auplătit mai puţin de 300.000 de euro pe un pachet care valorează înprezent 1,6 mil. euro.

Pariul pe o acţiuneprecum Dafora sau Compa s-ar fi putut dovedi riscant, având învedere că aceste companii sunt cu capital majoritar românesc şidependente de creditele bancare, iar băncile îngheţaseră completcreditarea în acea perioadă, toată lumea ţinea de cash, iarprocesele de insolvenţă se ţineau lanţ. De altfel, chiar Dafora s-aconfruntat la începutul lui 2009 cu cereri de insolvenţă din parteaunor debitori, ceea ce era suficient în acel moment pentru a alungapotenţialii investitori.

Un pariu în acelmoment putea avea rezultate nedorite, un exemplu în acest sensfiind retailerul IT&C Flamingo International (FLA) la care omulde afaceri Dan Adamescu a cumpărat în februarie 2009 un pachet decirca 20% din acţiuni cu o investiţie de aproape 1 mil. euro.Flamingo a intrat în insolvenţă la finele lui decembrie 2009,acţiunile companiei fiind şi în prezent suspendate de latranzacţionare pe Bursă, în timp ce acţionarii au puţine speranţede a mai recupera ceva.

Un investitor nu ar fiavut nevoie însă să-şi asume riscuri prea mari la începutul lui2009 pentru a obţine câştiguri însemnate. Investiţia în companiilelichide, precum SIF-urile, Petrom sau BRD ar fi fost destul desigură, chiar şi în con­d­i­ţiile de incertitudine de atunci, iarmajoritatea acţiunilor lichide se află în topulrandamentelor.

De exemplu, 1.000 delei plasaţi în acţiuni SIF Moldova ar fi adus în doi ani un profitde 4.200 de lei. SIF Moldova ajunsese în februarie 2009 să fieevaluată la 33 mil. euro, echivalentul a 5% din capitalizarea BRDde la acea dată, în condiţiile în care pe lângă participaţia de laBRD, SIF2 mai deţine pachete de acţiuni valoroase la BCR, BancaTransilvania şi în zeci de alte companii.

Chiar şi după acestecreşteri spectaculoase, multe dintre acţiunile de pe Bursă suntîncă departe de nivelurile la care se tranzacţionau la în­ce­putullui septembrie 2008, înainte de prăbu­şirea băncii americane LehmanBrothers, care a declanşat criza financiară mondială. De exemplu,acţiunile Dafora sunt în prezent cu 44% sub nivelul de la 9septembrie 2008, iar cele ale SIF Moldova şi BRD sunt cu 14% subcotaţiile de atunci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO