Burse - Fonduri mutuale

Unde investesc fondurile de pensii banii de bătrâneţe ai românilor: peste 60% din active s-au dus în titluri de stat. Pe bursă, doar 20%

Unde investesc fondurile de pensii banii de bătrâneţe...

Autor: Anelis Baciu

22.03.2016, 17:00 798

Administratorii fondurilor de pensii private s-au ghidat anul trecut tot după principiul prudenţei, cea mai mare parte a activelor atrase de la salariaţii români, aproximativ 60%, echivalentul a 16 miliarde de lei (3,6 miliarde de euro), mergând în instrumente mai puţin riscante precum titlurile de stat, arată datele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Anul trecut fondurile de pensii au fost nevoite să găsească soluţii de plasament pentru active de 25 miliarde de lei (5,6 miliarde de euro), mai mari cu o treime decât în 2014.

Companiile de pe bursă nu au strânit mai mult decât în alţi ani atenţia fon­durilor de pensii, în condiţiile în care doar o cincime din totalul activelor, echiva­lentul a 4,7 miliarde de lei a fost in­vestită în acţiuni cotate la BVB. Pla­samentele de pe bursă sunt totuşi în creştere, avansul de anul trecut de circa 14% fiind similar cu cel înre­gistrat în 2014.

Faptul că două treimi din sumele din conturile de pensii ale românilor merg în titluri de stat indică faptul că administratorii de fonduri vor mai mult să conserve activele clienţilor şi pre­feră randamente mai mici în con­diţii de risc redus. Titluri de stat cu o maturitate de un an generează un câştig de sub 1% pe an, însă în cazul în care banii sunt investiţi în titluri cu sca­denţă la zece ani, bonificaţia plătită ajunge la 3%.

Reticenţa de a-şi asuma riscuri se vede şi în faptul că sumele plasate în depozite bancare au crescut cu peste 50% faţă de un ritm de creştere al ac­tivelor totale de 30%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO