Burse - Fonduri mutuale

UPDATE: Dezvoltarea costă: Dublarea ROBOR în trei luni creează tensiuni. Care sunt cele mai îndatorate companii de la bursă

UPDATE: Dezvoltarea costă: Dublarea ROBOR în trei luni...

Autor: Dan Grigore Ivan

21.12.2017, 00:07 2711
♦ Din indicele bursier BET companiile cu cel mai redus grad de îndatorare sunt Conpet Ploieşti, Romgaz şi Nuclearelectrica, toate controlate de stat.

În contextul unei atenţii tot mai sporite asupra evoluţiei dobânzilor şi a creşterii specatuloase a ROBOR-ului, companiile din indicele BET prezintă un grad de îndatoare, reprezentat de raportul dintre datoriile totale şi active, ce se găseşte într-un interval între 7,7% şi 90,7%, conform datelor BT Equity Research, divizia de analiză a BT Capital Partners.

Toate cele zece companii analizate prezin­tă un grad de îndatoare mediu de 32%, în con­di­ţiile în care activele cumulate ale acestora sunt de 86,8 mld. lei, iar datoriile totale ajung la 27,7 mld. lei. Totodată, la nivelul întregii eco­no­mii, gradul de îndatoare era la sfâşritul anu­lui 2016 de 63%, echivalentul unor datorii de 750 mld. lei şi al unor active de 1.180 mld. lei.

Cele mai îndatorare companii din principalul indice bucureştean sunt Digi, MedLife, iar la polul opus, cu cele mai reduse grade de îndatorare, figurează: Conpet Ploieşti (7,73%), Romgaz (9,29%) şi Nuclearelectrica (19,21%), toate companii controlate de stat.

„Dacă se confirmă scenariile pesimiste în evoluţia ROBOR-ului, va fi afectată întreaga economie, atunci nu are cum bursa să facă notă discordantă, chiar dacă companiile vor fi afectate, dar nu la fel de tare“, a spus Rareş Nilaş, consultat în domeniul pieţelor de capital.

Companiile româneşti din întreaga econo­mie afişau un grad de îndatorare de 69%, la ac­tive de 487 mld. lei, în vreme ce companiile stră­i­ne prezentau un grad de 63% (587 mld. lei active). Dintre companiile analizate de către BT Equity Research, respectiv 10 din 13 con­sti­tu­enţi, deoarce Banca Transilvania (TLV), BRD Groupe Societe Generale şi Fondul Pro­prietatea (FP) nu au activitate comercială propriu-zisă, şase figurează cu datorii purtă­toa­re de dobândă, în vreme ce Romgaz Mediaş (SNG), Transgaz (TGN), Conpet Ploieşti (COTE) şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu au asemenea datorii.

Când vine vorba tocmai despre raportul în­tre datoriile financiare şi active, reţeaua de ser­vi­cii medicale private MedLife se plasează pe lo­cul întâi, datoriile financiare reprezentând 56,76% din active.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO