Finanţe personale

UPDATE: România mai are 370 de brokeri la bursă, de două ori mai puţin ca în 2010

19 oct 2017 Autor: Liviu Popescu

   

Numărul agenţilor de servicii financiare (ASIF), adică acele persoane care prestează servicii de intermediere financiară în numele intermediarului şi care preiau ordine de tranzacţionare, le execută şi oferă consultanţă de investiţii (nu obligatoriu toate serviciile în acelaşi timp), a scăzut luna aceasta la 366 de persoane fizice, de două ori mai puţini ca în 2010, potrivit datelor ASF. 

Iniţial Autoritatea a transmis către ZF că numărul ASIF era de circa 240 de persoane fizice, ceea ce implicit însemna că era de trei ori mai mic ca în 2010, aşa cum ZF a publicat astăzi în ediţia print şi online. Numărul corect este 366 de persoane fizice, precizează ASF. 

Declinul numărului de brokeri care îşi asistă clienţii la tranzacţionare, adică preiau ordinele de vânzare/cumpărare acţiuni la solicitarea clientului, poate fi pus pe seama faptului că multe astfel de ordine sunt executate în prezent direct prin platformele online.

Alin Brendea, director general adjunct al Prime Transaction, una dintre cele mai active companii de brokeraj pe partea de analiză financiară şi bursieră, pe locul 13 după rulajul de anul acesta, consideră că sunt două expli­caţii pentru tendinţa de scădere. „Prima ţine de consolidarea pieţei de intermediere bursiere. Numărul de intermediari s-a redus în ultimii ani în mod semnificativ, iar acest proces este încă în derulare”, spune Alin Brendea.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.10.2017

 

Cuvinte cheie:
Romania
, brokeri
, bursa
, tranzactionare
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Închide