Burse - Fonduri mutuale

Urmând reţeta Banca Transilvania, Teraplast Bistriţa ţine tot profitul în cont şi le acordă acţiuni gratuite investitorilor

Urmând reţeta Banca Transilvania, Teraplast Bistriţa...

Autor: Radu Bostan

04.11.2015, 00:05 1097

Procesatorul de PVC Teraplast Bis­triţa (TRP) păstrează în con­turi profitul realizat anul trecut şi le va împărţi in­ves­titorilor acţiuni gratuite în loc de di­vi­dende.

Fiecare acţionar al companiei va primi circa 30,72 de acţiuni gratuite pentru fiecare 100 deţinute, în urma majorării capitalului social cu 8,8 milioane de lei prin încorporarea profitului nerepartizat din 2014.

De la listarea în 2008 compania nu a acordat niciodată dividende după anii cu profit, ci a capitalizat mereu câştigul. Modelul este aplicat la scară mai mare de Banca Transil­vania (TLV), care nu a mai distribuit divi­dende din 2009 (aferente profitului din 2008).

„Pentru moment, consiliul de ad­mi­nis­traţie le propune acţionarilor să aprobe acor­darea de dividende sub formă de acţiuni gratuite din profitul aferent anului 2014“, a spus Dorel Goia, preşedintele CA al Teraplast şi acţionarul principal.

WikiZF: Profilul companiei Teraplast Bis­triţa

„Ce se va întâmpla cu profitul din 2015 vom analiza şi vom supune apro­bării acţio­na­rilor anul viitor şi va depinde de con­textul pieţelor pe care activăm şi de necesarul de dez­voltare al companiei.“

Pe termen scurt, acţionarii vor fi dezavantajaţi, deoarece câştigul firmei se va împărţi la un număr mai mare de acţiuni, astfel că rentabilitatea inves­ti­ţiei va scădea dacă ceilalţi indicatori rămân constanţi.

„Important este modul cum aceşti indi­ca­tori evoluează pe termen lung din punct de vedere operaţional. Investitorii speră că vor câştiga din aprecierea unui număr mai mare de acţiuni deţinute, în măsura în care aşteaptă o creştere a performanţelor companiei“, spune Daniela Ropotă, analist financiar la Intercapital Invest. Pe de altă parte, începând de anul viitor încasarea dividendelor sub formă de cash va fi mai atractivă pentru investitori, deoarece impozitul pe acest câştig va fi redus de la 16% la 5%. Câştigurile de capital vor fi însă impozitate în continuare cu 16%.

Teraplast va demara ul­terior şi un program de răscum­părare a acţiunilor proprii, prin care va achi­ziţiona până la 2 milioane de titluri (0,69% din capitalul social actual sau 0,53% din capitalul majorat) care vor fi împărţite salariaţilor. Ac­ţionarii vor discuta şi vota ambele propuneri în AGA pe 7 decembrie.

Acţiunile Teraplast au crescut ieri, în urma anunţului, cu 11%. Deşi majorarea capitalului va determina probabil o scurtă corecţie în preţul acţiunilor, aceasta ar putea fi compensată de programul de răscumpărări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO