Burse - Fonduri mutuale

Urmează cea mai intensă săptămână la BVB

Urmează cea mai intensă săptămână la BVB

Autor: Roxana Pricop

09.11.2015, 00:04 1300

Un număr de 56 de companii, repre­zen­tând două treimi din totalul emitenţilor cotaţi pe piaţa principală a bursei de la Bucureşti, îşi vor anunţa în această săp­tămână (9 - 13 noiem­brie) rezul­ta­tele fi­nan­ciare pentru tri­mes­trul al treilea, aceasta fiind cea mai în­căr­cată perioadă din cea de-a doua jumătate a anului.

Cap de afiş vor fi Banca Tran­sil­vania (TLV), care va publica bilanţul mâine, 10 noiembrie, Romgaz (SNG) pe 13 noiembrie, Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL) pe 12 noiembrie.

Aceste rezultate financiare vor juca un rol important în strategia investi­torilor pe final de an, fiind şi un puternic indicator asupra potenţialului rezultat financiar al companiilor pentru întreg anul 2015 şi alimentând primele calcule pentru dividendele de anul viitor.

Primele indicii cu privire la cât de bine vor arăta bilanţurilor companiilor listate le-au primit investitorii încă de săp­tămâna trecută, când OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie listată, şi BRD SocGen, cea mai mare bancă lis­tată, şi-au publicat rezultatele financiare pe trimestrul al treilea. În cazul Petrom, trimestrul al treilea a însemnat o re­du­cere a profitului din cauza barilului ieftin de petrol, în schimb la BRD profitul a crescut graţie costului mai mic cu cre­ditele neperformante. Analiştii se aşteaptă ca rezultatele companiilor din energie să fie mai slabe în acest an, pe de o parte din cauza petrolului ieftin şi a scă­derii consumului de energie, dar şi pentru că anul 2014 a fost un an cu pro­fituri record pentru companii precum Rom­gaz şi Transelectrica.

Investitorii se aşteptau la acest lucru, drept dovadă stând evoluţia indicelui com­paniilor din energie în acest an. Mai exact, indicele BET-NG a scăzut cu 10% în acest an, faţă de un avans de 2% al indicelui BET-FI.

Din rândul SIF-urilor, doar Banat-Crişana şi Moldova şi-au publicat rapoar­tele trimestriale. Pe 13 noiembrie ur­mează SIF Transilvania, SIF Mun­te­nia şi SIF Oltenia. Cei trei producători de medicamente listaţi - Zentiva, Anti­bio­tice şi Biofarm - îşi vor anunţa rezultatele financiare pe 12 şi 13 noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO