Burse - Fonduri mutuale

Uztel: Ne rambursam creditele. Bancile au innebunit cu dobanzile

Uztel: Ne rambursam creditele. Bancile au innebunit cu dobanzile
24.03.2010, 23:04 82

Conducerea producatorului de utilaj petrolier Uztel Ploiesti(UZT) spune ca sumele stranse prin majorarea de capital in valoarede 19,2 mil. lei (4,7 mil. euro) de la actionari sunt destinateacoperirii creditelor care ajung la scadenta ale caror costuri leconsidera prea ridicate.

Majorarea este pentru capitalul de lucru pentru ca lipsa de banieste infioratoare, iar bancile au innebunit cu dobanzile, numai inultima perioada ce au mai scazut, asa ca vrem sa renuntam lacredite, spune Ion Dinu, directorul general al Uztel Ploiesti.

Compania avea la finele anului trecut datorii pe termen scurt lainstitutiile de credit in valoare de 15,1 mil. lei (3,6 mil. euro)si 4 mil. de lei (0,94 mil. euro), credite pe termen lung, iarcheltuielile cu dobanzile s-au ridicat in 2009 la 2,9 mil. lei(0,68 mil. euro). In aceste conditii, rata de dobanda si celelaltecomisioane la creditele contractate de Uztel au fost anul trecut decirca 15%.

Cheltuielile cu dobanzile au fost si motivul pentru care firma atrecut in 2009 pe pierdere, cu un rezultat negativ de 2,5 mil. lei(0,58 mil. euro), fata de un castig de circa un milion de leiobtinut cu un an in urma. Din activitatea de baza, Uztel a realizatun profit de un milion de lei anul trecut, in timp ce afaceriles-au prabusit cu 41,7%, la 68,1 mil. lei (16,6 mil. euro).Conducerea Uztel spune ca anul acesta comezile au revenit sipreviziunile pentru 2010 indica o crestere de 30-40% la nivelulafacerilor fata anul trecut.

Lumea petrolului incepe sa se miste. Avem cereri de ofertaconcrete cu mult peste nivelul care se facea cand piata mergeabine. Pana in septembrie probabil ca va fi o cerere formidabila.Problema este ca acum toata lumea se gandeste de 10 ori inainte sadea drumul la investitii si nu vin decat cu urgente, a precizat IonDinu.

Cere 4,7 milioane de euro de la actionari

Conducerea producatorului de utilaj petrolier va propuneactionarilor in adunarea generala de luna viitoare sa majorezecapitalul cu 19,2 mil. lei (aproape 4,7 mil. euro) prin aport innumerar din partea acestora. Asociatia salariatilor companiei(PAS), care detine 81,22% din actiuni, urmeaza sa contribuie cu16,7 mil. lei (4,1 mil. euro) la operatiune, din care suma de 2,2mil. lei reprezinta angajamentele de investitii asumate princontractul de privatizare incheiat cu Autoritatea de Valorificare aActivelor Statului (AVAS) aferent anului cinci.

De la data anuntului privind intentia de a majora capitalul,actiunile Uztel Ploiesti au urcat mai multe zile la rand cu cate15%, astfel ca numai intr-o saptamana si jumatate valoarea acestoraa crescut cu 110%.

Practic, valoarea companiei a urcat in acest interval cu circa17,2 mil. lei (4,2 mil. euro), o valoare similara cu suma pe careactionarii PAS ar putea sa o verse la capitalul societatii. Peparcursul zilei de ieri, titlurile Uztel consemnau prima scadere,de 5,2%, pana la un pret de 7,3 lei/actiune, nivel la carecapitalizarea firmei este de 7,9 mil. euro.

N-am crezut ca ne va duce criza atat de jos. Am pierdut cam 40%din salariati, asa ca am facut ceva economii pentru a aduceproductia la un nivel minim de rentabilitate. Aveam 1.300 deangajati, acum mai avem 750 de oameni, spune Dinu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO