Burse - Fonduri mutuale

Vânzări masive pe acţiunile băncilor greceşti prezente şi în România

Vânzări masive pe acţiunile băncilor greceşti...

Autor: Roxana Pricop

28.01.2015, 00:03 3099
Acţiunile principalelor bănci greceşti Piraeus, Alpha Bank şi National Bank of Greece, tranzacţionate pe bursa din Atena, au scăzut în şedinţa de marţi cu până la 19,7%, continuând astfel corecţiile negative începute luni, când a fost anunţată victoria în alegerile parlamentare din Grecia a partidului de extremă-stânga Syriza, care do­reşte restructurarea datoriei naţionale.

Principalul indice al bursei de la Atena a scăzut marţi cu aproape 5%. În topul scăderilor au fost acţiunile Piraeus Bank, care au pierdut ieri până la 19,75% din valoare. Acţiunile Alpha Bank au scăzut cu până la 18%, iar acţiunile National Bank of Greece, care deţine pe piaţa locală Banca Românească, au scăzut cu până la 15%.

Partidul Syriza promovează o politică antiausteritate, liderul partidului dorind o restructurare a datoriei suverane a Greciei, care în prezent reprezintă 177% din PIB şi se ridică la peste 312 miliarde de euro.

La Bucureşti, indicii bursieri au raportat scăderi, cele mai mari, de circa 1%, fiind raportate de indicele BET FI al acţiunilor SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea. Acţiunile bancare româneşti (BRD, Banca Transilvania şi Banca Comercială Carpatica) au raportat scăderi uşoare. Rulajele cu acţiuni şi-au mai revenit până la peste 5 mil. euro, în condiţiile în care în şedinţa de luni tranzacţiile cu acţiuni au coborît la 3,5 mil. euro.

Pe pieţele externe, indicele DAX a raportat scăderi de până la 1,35%, indicele francez CAC 40 a scăzut cu până la 1,22%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO