Burse - Fonduri mutuale

Vânzările succesive ale americanilor de la Franklin Templeton transformă Fondul „Proprietatea“ în Fondul „Lichidarea“

Vânzările succesive ale americanilor de la Franklin...

Autor: Liviu Popescu

27.09.2016, 00:07 2732

Şocul transmis în piaţă de anunţul FP că vinde acţiuni Petrom cu discount i-a luat prin surprindere pe investitori.

Lovitura de pe piaţa de capital anun­ţată săptămâna trecută de Fondul Proprie­ta­tea, de vânzare a unei părţi sem­ni­fi­ca­tive din deţinerea de 19% la Petrom, în valoare de aproximativ 600 de milioane de euro, transformă Franklin Templeton, mana­gerul Fon­dului Proprietatea, în pur şi simplu un lichidator mai degrabă decât un administrator.

Vânzarea survine după ce în ultimii trei ani, Fon­dul şi-a lichidat deţineri de circa 2,4 mld. lei (540 mil. euro) la companii precum Romgaz, Trans­electrica, Transgaz, la discounturi chiar şi de 12%.

„Este clar că decizia Fondului este în direcţia de lichidare a lui, aşa cum s-a stabilit de către acţionarii societăţii. Nu se poate vorbi despre o administrare a Fondului Proprietatea“, consideră analistul pe piaţa de capital Rareş Nilaş.

La cea mai recentă capitalizare, de 14 mld. lei, a OMV Petrom, deţinerea de 19% la compania pe­trolieră este estimată la 2,7 mld. lei (600 mil. euro).

Reprezentanţii Fondului nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei. Americanii de la Franklin Templeton au fost aduşi de stat în 2010 ca să administreze FP, iar în 2011 acţiunile au fost listate la BVB.

„Acest fond mergea încet-încet spre lichidare. Faptul că Konieczny (managerul Fondului - n.red.) s-a agăţat de poziţie şi de comisioanele de administrare şi nu că nu a vândut acest pachet la OMV Petrom timp de trei ani, când preţul barirului era de 110 dolari, nu ne transmite decât ce fel de manager este“, consideră Laviniu-Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital. Spre comparaţie, preţul unui baril de petrol este în prezent de 47 dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO