Burse - Fonduri mutuale

„Vedetele“ Bursei de la Bucureşti au de recuperat 3 mld. lei din capitalizare după crahul din „lunea neagră“

Foto: Silviu Matei

Foto: Silviu Matei

Autor: Radu Bostan

03.09.2015, 00:04 721

Cele zece companii din prima ligă a bursei de la Bucureşti, numite „blue-chips“, trebuie să mai câştige în valoare circa 3 miliarde de lei pentru a reveni la ca­pitalizarea de dinainte de „lunea neagră“, societăţile din sectorul ener­ge­tic fiind cele mai afectate şi având astfel cel mai mult teren de recuperat.

Indicele BET, referinţa bursei, s-a pră­buşit cu 4,8% pe 24 august, zi numită „lunea neagră“, însă de atunci a crescut uşor şi ieri se afla cu doar 3,4% sub nive­lul de vineri, 21 august, înaintea minicrizei de pe pieţele fi­nanciare.

Reve­ni­rea se datorează însă în mare parte ac­ţiu­nilor bancare şi Fondului Proprie­ta­tea (FP), care au recuperat decalajul mai rapid decât cele­lalte titluri din com­po­nenţa indicelui, care aparţin unor com­panii energetice.

Astfel, din dife­renţa de 3 miliarde de lei până la capi­talizarea anterioară, doar 340 milioane de lei, sau puţin peste 10%, repre­zintă decalajul atribuit BRD, Băncii Transilvania (TLV) şi Fondului Pro­prietatea (FP).

Cele trei acţiuni „fi­nan­ciare“ mai trebuie să crească, în medie, cu numai 1,5% pentru a reveni dea­su­pra valorii de dinaintea zilei „negre“, diferenţa cea mai mare fiind la BRD, de 2,5%, şi de numai 0,5% în cazul Fondului Pro­prietatea.

Companiile energetice au rămas mult în urmă, în contextul în care inves­titorii se raportează la preţul petrolului, care se menţine sub pragul psihologic de 50 dolari/baril.

Împreună, OMV Petrom (SNP) şi Romgaz (SNG) ar trebui să mai crească cu 6% sau cu 2 miliarde de lei în valoare de piaţă pentru a reveni la nivelul iniţial.

Nici monopolurile energetice - Trans­electrica (TEL) şi Transgaz (TGN) -, ale căror veni­turi sunt regle­men­tate, nu şi-au revenit mai rapid decât restul sectorului, fiind în con­ti­nuare cu 3% şi, respectiv, 5,5% sub co­ta­ţia anterioară.

Titlu­rile Nuclear­elec­trica (SNN) au fost cele mai afectate, fiind pe minus cu 7,5% faţă de preţul anterior crizei de pe burse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO