Burse - Fonduri mutuale

Verestoy Attila, politicianul care face bani din fiecare cană de ceai pe care o fierbe un român

Verestoy Attila, 63 de ani, senator UDMR

Verestoy Attila, 63 de ani, senator UDMR

Autor: Liviu Popescu

22.06.2017, 00:05 10235
Senatorul UDMR Verestoy Attila împreună cu soţia sa Verestoy Erzsebet au aproape 100.000 de acţiuni la Transgaz, transportatorul care aduce gaze naturale în casele a 9 români din 10, echivalentul a aproape 1% din compania cu o capi­talizare de piaţă de 5,2 miliarde de lei.
 
La preţurile curente de 442 lei pe acţiune rezultă că deţinerea familiei de politicieni la Transgaz (TGN) este de circa 44,2 mil. lei (9,6 mil. euro). Sena­torul este persoana fizică cu cea mai mare deţinere la Transgaz.
 
Verestoy Attila, 63 de ani, este senator în toate legislaturile din 1990 încoace, iar la începutul anilor ’90 avea porecla de „Drujba lui Dumnezeu“ pentru că provenea dintr-un bazin electoral în care principala afacere era tăierea pădurilor din Harghita şi exportarea buştenilor sau a cherestelei în Austria şi Ungaria. Practic de la încălzirea ceaiului la lemne, Attila face acum bani din transportul de gaze naturale al companiei la care este acţionar.
 
Viitori pensionari, patru din cele cinci SIF-uri, familia de politicieni Verestoy şi statul au 76% din Transgaz, companie care se ocupă cu transportul a peste 90% din gazele naturale consumate în România.
 
Cele şapte fonduri de pensii private, care au grijă de banii de pensie a şapte milioane de români, au 11,4% din Transgaz, echivalentul unei deţineri de 645 mil. lei la preţurile actuale, potrivit celor mai recente date aferente anului 2016.
 
Patru SIF-uri din cele cinci, cu excepţia SIF3, sunt acţionare la Trans­gaz cu o deţinere de 228 mil. lei. Datele privind acţionarii au fost culese din rapoartele fondurilor de pensii pe 2016, care afişează doar valoarea, iar numărul de acţiuni a fost determinat împărţind valoarea portofoliului la preţul unei acţiuni din ultima şedinţă pe 2016, de 294 lei. Deţinerile lui Verestoy Attila au fost preluate din declaraţia de avere a acestuia, semnată în decembrie 2016.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO