Burse - Fonduri mutuale

Vestea proastă: bursele din întreaga lume au reintrat pe o scădere puternică. Investitorii au pierdut tot ce au câştigat în ultimii doi ani. Vestea bună: la Bucureşti leul s-a apreciat faţă de euro pentru că România a devenit o destinaţie de siguranţă pentru investitorii în titluri de stat

Vestea proastă: bursele din întreaga lume au reintrat...

Autor: Cristian Hostiuc

08.02.2016, 19:45 8929

Bursele din întreaga lume au reintrat pe o scădere accelerată cu minusuri de peste 2% pe zi, investitorii ajungând să piardă tot ce au câştigat în ultimii doi ani.

Teama şi semnele tot mai evidente de recesiune economică globală domină conversaţiile dintre brokeri şi investitori. Acum cuvântul de ordine este: să protejăm ce se mai poate proteja pentru că nu avem unde să ne ascundem pentru că toate bursele din lume sunt legate între ele.

Spre finalul zilei de luni, în Europa indicele FTSE 100 pierduse 2,71%, iar indicele Standard & Poor’s a scăzut cu 2%. Piaţa americană pierdea 1,86%.

„Investitorii nu se pot hotărî în privinţa mersului economiei globale, dar riscul de recesiune şi deflaţie este în creştere”, a declarat pentru Bloomberg Francois Savary de la Prime Parteners, un grup de investiţii din Geneva. Sentimentul investitorilor este destul de prost, deşir ezultatele companiilor nu au fost atât de rele, a adăugat el.

Bursa de la Atena s-a prăbuşit luni cu peste 7%, acţiunile băncilor pierzând şi 20% pe fondul sentimentului că grecii nu vor reuşi să se conformeze cerinţelor creditorilor internaţionali în privinţa reformelor. Planul de privatizare este un eşec, iar protestele din stradă s-au înmulţit, ceea ce face ca totul să pară un haos politic, social şi economic.

 La Bucureşti, Bursa a scăzut luni cu peste 2%. Nicio acţiune din top 10 nu a rezistat valului. Indicele BET a pierdut 2,22%, indicele BET-FI 2,59%, iar indicele BET-NG (acţiunile din energie) a pierdut 2,12%.

Toată piaţa este roşie chiar în săptămâna în care companiile încep să-şi publice rezultatele pe T4, pe tot anul 2015, ceea ce va da o indicaţie în privinţa dividendelor pe care le vor acorda.

Chiar dacă randamentele aşteptate la dividende sunt duble sau triple peste dobânda bancară pe un an, nimeni nu mai ţine cont de acest lucru când trebuie să vândă de frică că piaţa va scădea şi mai mult.

Toţi analiştii de la Bucureşti spun că Bursa este condusă de ceea ce se întâmplă în afară, având în vedere că banii româneşti nu pot susţine singuri piaţa.

Dacă Bursa este în marş forţat la vale, cursul valutar leu-euro a scăzut sub 4,5 lei pentru un euro, ajungând la BNR la 4,4763 lei/euro. Aprecierea leului este surprinzătoare în contextul volatilităţilor externe.

Dealerii de la Bucureşti spun că România a devenit dintr-odată mai sigură pe piaţa titlurilor de stat şi a investiţiilor în lei. Investitorii străini care activează pe aceste pieţe, mult mai mari decât cele bursiere, sunt permanent în căutarea unor „adăposturi” în care să se ascundă de furia lumii.

Probabil, ca să mai oprească din intrările de valută, BNR a fost principalul cumpărător pentru că nimeni altcineva nu poate opri asaltul.

Din cauza fluxului de bani din afară şi a supralichidităţii de pe piaţa interbancară, dobânzile la lei au scăzut, înregistrându-se noi minime istorice, la nivelul greu de imaginat nici în cele mai frumoase vise. Indicele ROBOR la trei luni, indicatorul de referinţă pentru creditele în lei, a scăzut la 0,79% pe an.

Acum întrebarea „paranoică” este dacă dobânzile în România nu vor ajunge şi ele negative aşa cum se întâmplă în Vest sau mai nou, în Cehia. Ca să ţii banii la bancă ajungi să plăteşti tu, client.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO