Burse - Fonduri mutuale

Video ZF Live. Ciprian Bîrsan, Tradeville: Companiile ar putea plăti dividende la fel de mari pentru 2016 ca în 2015

Autor: Greta Bogdan

14.10.2016, 00:05 1967
Investitorii de retaili pot cumpăra noi acţiuni chiar şi de 1 miliard de lei.
 
Nivelul dividendelor plătite de unele com­panii din profiturile pe anul 2016 ar putea fi asemănător cu cel din anul pre­cedent, consideră Ciprian Bîrsan, senior broker la Tradeville.
 
„Colegii mei au început să facă nişte ra­poarte vizavi de potenţialul de dividend de la finalul anului, iar rezultatele sunt, în linii mari, aceleaşi cu ceea ce s-a întâmplat în exerciţiul financiar din 2015“, a spus el ieri la emisiunea de business ZF Live.
 
OMV Petrom (SNP), cea mai mare com­panie listată la BVB, se află într-o lu­mină pozitivă în prezent, iar Tradeville a pro­movat oferta de vânzare a 6,4% din com­panie de către Fondul Proprietatea.
 
„Am promovat această ofertă la Pe­trom. Am întâlnit atitudini în ambele ex­treme. Câţiva clienţi şi-au adus aminte ce s-a întâmplat la ofertele precedente, când piaţa avea mult mai multe acţiuni decât în mod normal. E cunoscut faptul că free-floatul pe Petrom era undeva la 8%.“
 
Fondul Proprietatea vinde 6,4% din participaţia de 19% pe care o deţine la OMV Petrom la un preţ maxim de 0,244 lei pentru o acţiune. Asta înseamnă că fondul va încasa maximum 888 mil. lei, sumă în care intră şi comisioanele plătite de FP către intermediari. Suma netă ar ajunge la 854 mil. lei după plata comi­sio­a­nelor şi a taxelor.
 
„Pe segmentul de retail am avut o supra­subscriere cu 60%, iar pe partea de insti­tuţional încă nu am cifrele exacte. Din ceea ce am văzut, instituţionalii obiş­nu­iesc să subscrie în utlima zi, chiar în ul­ti­mele ore“, a adăugat el. Piaţa poate să „în­ghită“ noi acţiuni, chiar şi un miliard de lei. În primul rând, este vorba despre ape­titul clientului pentru risc, continută Bîrsan.
 
„Sunt bani care, chiar şi la 1%, se află în conturi bancare. Sunt obligaţiuni, fond­­uri de investiţii, multiple destinaţii po­tenţiale pentru aceşti bani. În condiţiile în care ar veni o societate şi ar vrea să lis­te­ze pe bursă un pachet atractiv la un preţ bun, având nişte date fundamentale, să­nă­toase, transparente, s-ar găsi cum­pă­ră­tori.“
 
Pe piaţa bursieră nu s-a terminat „com­bustibilul“, sunt multe societăţi care au potenţial la BVB, chiar dacă nu sunt în prima linie, în sectoarele cele mai tran­zac­ţio­nate, cu lichiditatea cea mai mare, cum este sectorul energetic.
 
„Acţiunile SIF-urilor au trecut în plan secund, dar în continuare sunt companii cu potenţial la BVB“, mai spune Bîrsan, brokeri cu 12 ani experienţă. Reprezentantul Tradeviile consideră că există potenţial de creştere pe mult companii, iar majoritatatea dintre acestea sunt subevaluate. Pe lângă dividendele acordate, există şi potenţialul de creştere a preţului.
 
„De exemplu, Transgaz şi Transelectrica, se comportă apoape ca o obligaţiune. Dau un dividend de 7-9% anualizat, iar aprecierea de cotaţie mai este de câteva procente. Anualizat 10% nu ar trebui să fie o problemă de performanţă pentru aceste portofolii“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO