Burse - Fonduri mutuale

Video ZF Live. Lucian Anghel, preşedintele BVB: Investitorii la Bursă au încheiat anul 2016 cu un câştig de 12%. „Faţă de începutul anului 2014, in­cluzând dividendele, discutăm de un plus de 29%. Cei care au plasat o mică parte din avuţie la BVB nu cred că regretă acest lucru“.

Lucian Anghel, preşedintele BVB: Cred că din cele câteva mi­liarde de euro care se află în depo­zite bancare o parte se vor transfera trep­tat către fonduri mutuale, fonduri de pensii private, spre viitoare IPO-uri. Aşteptăm şi listarea Hidroelectrica

Lucian Anghel, preşedintele BVB: Cred că din cele câteva mi­liarde de euro care se află în depo­zite bancare o parte se vor transfera trep­tat către fonduri mutuale, fonduri de pensii private, spre viitoare IPO-uri. Aşteptăm şi listarea Hidroelectrica

Autor: Roxana Rosu

04.01.2017, 00:05 427
Investitorii la bursa de la Bucureşti au încheiat anul 2016 cu un câştig mediu de 12%, ajustat cu divi­den­dele plătite de companii, ceea ce este o performanţă extraordinară, a spus la ZF Live Lucian Anghel, pre­şedintele BVB.
 
„Faţă de începutul anului 2014, in­cluzând dividendele, discutăm de un plus de 29%. Cei care au plasat o mică parte din avuţie la BVB nu cred că regretă acest lucru“.
 
Spre comparaţie, dobânzile plătite de bancheri la depozitele în lei au in­trat sub pragul de 1%, ceea ce face ca la prima vedere investiţia în acţiuni la bursă să fie preferată în detrimentul pla­sa­mentelor bancare. Însă inves­ti­ţiile la bursă pot veni cu riscuri, deter­mi­nate nu neapărat de situaţia de pe plan intern, ci şi de situaţia externă.
 
„A fost un an extrem de dur pen­tru pieţele de capital, cel puţin în prima ju­mătate, cu o reducere a rulajelor, în con­diţiile în care investitorii încercau să identifice un trend şi nu prea pu­teau. Această volatilitate i-a făcut pe unii investitori să iasă din investiţii, din fon­duri mutuale“, adaugă Anghel.
 
După o primă jumătate de an ex­trem de volatilă pe pieţe, bursele s-au mai liniştit în ultimele şase luni, dar 2016 rămâne cel mai volatil an din ul­timii cinci, iar trendul se va menţine şi în 2017.
 
În România însă, cei care au inves­tit pe bursă au ieşit în avantaj, piaţa locală asigurând unul dintre cele mai mari randamente, de peste 8%, peste Kuweit şi Bahrein. Numărul de inves­titori pe bursă este constant, chiar pe uşoară creştere, undeva la peste 70.000 de participanţi. „Am văzut creş­tere consistentă mai ales a partici­pan­ţilor compensabili în limita plafonului.“
 
Lucian Anghel spune că probabil mulţi români care încă ţin banii în de­po­zite bancare regretă acum că nu au avut curaj să investească în emisi­unea de obligaţiuni derulată în acest an la BVB şi este convins că la următoa­rele emisiuni vor fi mai mulţi partici­panţi.
 
De asemenea, listarea MedLife, o tranzacţie unică pe piaţa de capital locală, ar putea sparge gheaţa pentru alte tranzacţii din mediul privat, prin care companiile locale să obţină capi­tal şi să se dezvolte. „Dacă nu se dez­voltă, devin pradă. Vedem companii mari străine care vin şi cumpără masă critică şi acaparează cotă de piaţă. E mai bine să fii vânător decât vânat“.
 
În opinia preşedintelui BVB, sunt şanse mari ca anul viitor să aibă loc încă o listare a unei companii private româneşti. „Cred că din cele câteva mi­liarde de euro care se află în depo­zite bancare o parte se vor transfera trep­tat către fonduri mutuale, fonduri de pensii private, spre viitoare IPO-uri. Aşteptăm şi listarea Hidroelectrica“.
 
Intrarea pe bursă a Hidroelectrica este esenţială şi pentru îndeplinirea ultimului criteriu necesar pentru ca BVB să fie upgradată de la statutul de piaţă de frontieră la cel de piaţă emer­gentă, respectiv lichiditatea, ceea ce deschide uşa unor mari fonduri care nu au voie să investească în acest moment la Bucureşti.
 
„Sunt multe fonduri mari care nu au voie să investească în pieţe de fron­tieră, cum este România. Fondurile care investesc pe pieţe emergente sunt de 15-20 de ori mai mari decât fon­du­rile care investesc în pieţe de fron­tieră. Nu e o obligaţie ca un fond emer­gent să investească în România după upgra­dare, dar acum nici măcar nu are voie.“ Lichiditatea medie la BVB este de 8,2 mil. euro pe zi, cam cu 5% peste anul trecut.
 
În ceea ce priveşte aşteptările de la noul guvern, Lucian Anghel pune pe primul loc listarea Hidroelectrica, dar şi altor mari companii de stat, ceea ce ar ridica lichiditatea bursei şi ar atrage mai mulţi investitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO