Burse - Fonduri mutuale

VIDEO ZF Live. Nicu Grigoraş, Intercapital: RCS&RDS poate intra după listare în top cinci cele mai mari companii de la BVB. Vor fi mulţi investitori străini care vor cumpăra acţiuni

Autor: Cristina Bellu, Liviu Popescu

13.04.2017, 00:08 1144

„Este o situaţie extrem de bună pe piaţa de capital. Creşterile sunt abia la început.“

RCS&RDS, cel mai mare fur­nizor de servicii de tele­vi­ziune şi internet fix din România, poa­te intra după vân­zarea de ac­ţiuni pro­gra­mată pentru luna mai în top cinci cele mai valoroase com­pa­nii listate în România, ceea ce în­seamnă că Bur­­sa de Valori Bucureşti va câş­tiga un emi­tent de calibru, dacă oferta de listare va fi un suc­ces.

La această listare, care ar putea fi cea mai mare vânzare de acţiuni din istoria bursei româneşti de două decenii, vor veni în România investitori străini care vor cumpăra acţiuni, consideră Nicu Grigoraş, director tranzacţionare la Intercapital, prezent ieri la emisiunea de business ZF Live în care s-au dicutat aspectele privind listarea RCS&RDS, cel mai important eveniment al anului pentru piaţa de capital. „Dacă listarea va fi una de succes, bursa de la Bucureştiu câştigă un emitent de calibru, RCS&RDS putând intra în top cinci emitenţi din punctul de vedere al capitalizării, dar şi un plus de imagine adus de faptul că emitentul este  cel mai mare furnizor de servicii de televiziune şi internet fix din România“, spune Nicu Grigoraş. El apreciază că vor exista foarte mulţi investitori străini care vor veni în România să cumpere acţiuni în această listare.

RCS&RDS nu a indicat nivelul de preţ pentru vânzarea pachetului de acţiuni, dar conform unor estimări aceasta s-ar situa între 500 şi 600 de milioane de euro.

Fondurile de investiţii şi investitorii străini vor să-şi vândă acţiunile, care reprezintă în prima fază 25% din capital, cu posibilitatea unei alocări suplimentare de 10%.

Bursa românească a avut o evoluţie bună anul acesta, iar intenţia de listare a RCS completează acest scenariu, spune Grigoraş. „Probabil că listarea RCS&RDS va fi cea mai mare de la bursă până în momentul de faţă.“ Spre comparaţie, Electrica deţine recordul de cea mai mare ofertă publică a unei companii, valoarea acesteia fiind la listarea companiei în 2014, de circa 440 mil. euro.

Chiar dacă RCS vine dintr-o piaţă slab reprezentată pe piaţa de capital, creşterea pe care compania a avut-o în ultimii ani reprezintă un indicator foarte bun pentru bursă. 

„Este una dintre puţinele companii româneşti care au venituri şi din exterior. În Ungaria este al doilea jucător din industrie. Există foarte puţine companii româneşti care au o importanţă atât de crescută într-o altă ţară“, menţionează Grigoraş.

Cu peste 10 milioane de clienţi în 2016, veniturile RCS au fost de 842,8 mil. euro, în creştere cu 12,4%, în timp ce profitul operaţional (EBITDA) a fost de 263,3 mil. euro, plus 10,9%. Conform raportării din septembrie 2016, compania avea o datorie netă totală de 708,5 mil. euro.

Directorul de tranzacţionare apreciază că bursa de la Bucureşti începe să devină tot mai atractivă pentru companiile private, listarea de anul trecut a MedLife şi anunţul făcut de RCS&RDS privind intenţia de listare reprezentând semnale pozitive în acest sens. Până în prezent RCS&RDS este prima companie care anunţă în 2017 că vrea să se listeze.

„Diversificarea structurii de finanţare a unei companii reprezintă cel mai important aspect pentru care o companie ar putea să vină pe bursă. Practic, listarea te ajută să nu mai depinzi doar de creditarea bancară. Este esenţial pentru o companie care creşte mult să aibă diversificate sursele de finanţare, dar mai există şi partea de notorietate şi de publicitate gratuită care are loc atunci când o companie se listează“.

 

Principalele repere ale evoluţiei bursei în primul trimestru

Evoluţia bursei se înscrie pe un trend extrem de optimist, indicele BET - principalul indice al pieţei de capital ajungând la un randament de aproape 16% de la începutul anului, iar indicele BET-TR la un randament de aproape 17%. Comparativ, cel mai important indice al pieţei americane a înregistrat de la începutul anului o creştere de doar 5%, în timp ce indicele pieţei germane are o creştere de 6%.

„Această creştere a fost determinată de dividendele şi aşteptările de dividend foarte ridicate propuse de companii, dar şi pe fondul creşterii  probabilităţii ca piaţa autohtonă să treacă anul acesta sau anul viitor la statutul de piaţă emergentă“, spune Grigoraş.

Din punctul de vedere al evoluţiei acţiunilor companiilor care fac parte din componenţa indicelui BET, cele mai mari randamente până în momentul de faţă au fost înregistrate de Nuclearelectrica unde randamentul a crescut la  40% de la începutul anului, Compet care a crescut la 30% randament şi Transgaz cu un randament asemănător.

Creşterile sunt explicate de dividendele propuse de aceste companii, Compet având de exemplu un dividend cumulat propus de către conducerea companiei de peste 22% la preţul curent al acţiunii.

„În primul trimestru, volumele de tranzacţionare pe piaţă au crescut destul de mult, odată cu creşterea preţurilor având loc şi o creştere a volumelor de tranzacţionare“, menţionează Nicu Grigoraş, care spune că o surpriză plăcută în topul creşterilor este Transgaz care propune un dividend de aproape 12%, în timp ce  Romgaz propune un dividend de 8%.

În cazul companiilor din eşalonul doi, directorul de tranzacţionare menţionează Oil Terminal, cea mai performată companie de la bursă anul acesta, cu un randament de peste 100%, care are un dividend propus de 12%.

„Este o situaţie extrem de bună pe piaţa de capital. Din punctul meu de vedere creşterile sunt abia la început şi argumentez acest lucru pe baza faptului că la finalul acestui an putem să ne înscriem pe lista scurtă a celor care vor trece la statutul de piaţă emergentă. Acest lucru va determina o creştere semnificativă  a lichidităţii, dar şi o creştere importantă a preţurilor acţiunilor companiilor listate. Consider că evaluările companiilor autohtone sunt mult mai joase decât cele de la nivel european“, concluzionează Grigoraş.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO