Burse - Fonduri mutuale

Video ZF Live. Ovidiu Dumitrescu, Tradeville. Prima zi de tranzacţionare a titlurilor de stat la bursă: Brokerii speră ca românii care îşi vor deschide conturi la bursă pentru titlurile de stat să le folosească şi la tranzacţionare cu acţiuni

Ovidiu Dumitrescu: Există motive bune ca depozitele să existe, să fabrice mai departe creditare, dar nu e rău ca şi guvernul să mai scape de cercurile din afară. Nu este ceva de naţionalism, este o chestie de costuri

Ovidiu Dumitrescu: Există motive bune ca depozitele să existe, să fabrice mai departe creditare, dar nu e rău ca şi guvernul să mai scape de cercurile din afară. Nu este ceva de naţionalism, este o chestie de costuri

Autor: Bianca Dorobanţu

05.08.2016, 00:08 1021

Titluri de stat de 735 mil. lei, sumă pusă pe masă de populaţie pentru a împrumuta statul, intră astăzi la tranzacţionare pe bursa de la Bucureşti, oferind astfel posibilitatea persoanelor care au subscris în ofertă să le vândă înainte de scadenţa din iunie 2018.

Valoarea totală a sub­scrierilor a depăşit de peste şapte ori oferta pe care statul o făcuse iniţial, de 100 mil. lei.

„Pentru noi marele câştig este că deţinătorii îşi vor deschide un cont la bursă şi sperăm ca oamenii să se întrebe şi ce altceva pot să facă dacă tot au deschis contul. Pot să tranzacţioneze şi acţiuni la BVB, inclusiv acţiuni internaţionale cotate la BVB şi direct la bursele din New York, Paris“, a spus ieri la emi­siunea ZF Live Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al companiei de brokeraj Tradeville.

Titlurile sunt listate pe Bursa de Valori Bucureşti, astfel că cei care vor dori să-şi vândă obligaţiunile până la atingerea maturităţii în iunie 2018 vor putea face acest lucru direct pe piaţa de capital. Preţul poate fluctua pe bursă, în creştere sau în scădere.

Dobânzile şi câştigurile de capital, dacă deţinătorul va obţine pe bursă un preţ mai mare, realizate din deţinerea şi tranzacţionarea titlurilor sunt venituri neimpozabile.

„Populaţia este interesată atâta timp cât Ministerul de Finanţe vine cu oferte competitive pe ofertele bancare. Avantajul întotdeauna pentru titlurile de stat este că nu se plăteşte impozit la dobândă, există o scutire prin Codul fiscal“, mai spune Dumitrescu.

Noutatea la titluri de stat este că în afară de faptul că populaţia poate să subscrie, acum se pot vinde şi pe bursa. Cum decurge operaţiunea?

Investitorul trebuie să îşi des­chidă un cont la bursă, tran­zacţiile se vor face online, iar după ce a fost semnată documentaţia se face accesul în platformă, de unde se vor încărca respectivele obligaţiuni.

„În cazul în care vrei să vinzi, pur şi simplu apeşi câteva butoane, spui parola, dai ordine, spui din nou parola şi se duce în piaţă“, a mai spus Dumitrescu. Ulterior, cotaţiile vor fi în funcţie de dobânzile din piaţa inter­bancară şi în funcţie de interesul existent de la diverşi actori ai pieţei. 

„Dacă dobânzile încep să crească, la orice obligaţiune cu cupon fix, o să pierzi bani, nu vei mai lua, dacă vrei să lichidezi înainte de scadenţă, iar la scadenţă vei primi suma nomi­nală, numai că nu plăteşti impozit.“

Emisiunea este a doua în cadrul programului Fidelis al titlurilor de stat pentru populaţie, după cea din vara anului trecut, şi are maturitatea în 2018, anul Marii Uniri, de aceea este denumită Centenar.

Dobânda anuală a titlurilor este de 2,15%, neimpozabilă, şi este peste media ofertei de depozite a sistemului bancar, care se aproprie de 1% pe an.

Ce a mai spus Ovidiu Dumitrescu, directorul general adjunct al Tradeville, la ZF Live

- Daca nu avem o efervescenţă în piaţă, la început cotaţiile vor fi depărtate. Cineva va oferi să vândă cu 101 lei, cineva va vrea să cumpere cu  99 lei.

- De exemplu dacă cineva vinde cu 102 lei, înregistrează un profit de 200 de lei, cu 2% pe două săptămâni

- Era bine pentru majoritatea românilor să fie făcute mai devreme, dar mai bine mai târziu decât niciodată

- Există motive bune ca depozitele să existe, să fabrice mai departe creditare, dar nu e rău ca şi guvernul să mai scape de cercurile din afară. Nu este ceva de naţionalism, este o chestie de costuri

- Economisirea se poate face prin diverse fonduri, acţiuni. Paradoxal, nu există partea de obligaţiuni deocamdată, la noi sunt emisiuni ale GDF Suez, Transelectrica, Fru Fru, cu plasament privat.

- Pe de alta parte spunem că sunt firme mari de utilităţi care sunt foarte greu de crezut că dau faliment şi atunci există emisiunile cu cupoane mult mai mari, dar ele au fost „păpate“ repede de instituţionali.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO