Burse - Fonduri mutuale

Visan, Investica: Este foarte probabil ca Bursa sa se opreasca din scadere

Visan, Investica: Este foarte probabil ca Bursa sa se opreasca din scadere
10.02.2009, 18:08 22

Bursa a continuat aceeasi evolutie modesta si in sedinta de ieri, corectia pe indicele BET, al celor mai lichide 10 companii din piata, fiind de 1,2%. Societatile financiare au evoluat in cea mai mare parte a zilei pe plus, inchizand la finalul sedintei cu o apreciere de 1,3%, singura din piata. Valoarea tranzactiior s-a situat si de aceasta data in jurul sumei de un milion de euro.

"Nu cred ca sedintele slabe din ultima perioada s-au realizat pe fondul asteptarii investitorilor a rezultatelor preliminate pe 2008. Ele pot fi prevazute de catre investitori si nu cred ca pot aparea surprize mari in acest sens. Cred mai degraba ca ultimele evolutii denota o stabilizare a pietei de la Bucuresti si astept o confirmare in acest sens. Probabilitatea ca piata locala sa se fi oprit din scadere este foarte mare", a declarat Leonard Visan, directorul general al societatii de administrare a investitiilor Investica.
La categoria SIF-uri, cea mai mare apreciere din piata au consemnat-o titlurile SIF Muntenia (SIF4) si SIF Banat-Critana (SIF1), care au urcat cu 1,9%, pana la pretul de 0,472 lei/actiune si respectiv 0,483 lei/actiune, urmate in top de cresterea actiunilor SIF Transilvania (SIF3), cu o apreciere de 1,2%. Titlurile SIF Oltenia (SIF5) s-au apreciat cu 0,7% in vreme ce actiunile SIF Moldova (SIF2) au urcat usor, cu 0,2%, la pretul de 0,391 lei/actiune. "Pentru o confirmare de trend, BET-FI-ul ar trebui sa ajunga undeva pe la 16.000 de puncte. De asemenea reintrarea investitorilor straini in piata ar putea confirma o stabilizare a pietei locale. Cu toate acestea, nu ma astept la evolutii pozitive spectaculoase in perioadele urmatoare, cred insa ca lichiditatea se va pastra in continuare scazuta, evolutie tipica perioadelor de regenerare bursiera", a adaugat Visan.
Societatile energetice au inregistrat corectii pe linie, exceptie facand titlurile Rompetrol Rafinare (RRC), care au inchis in stationare fata de referinta, la pretul de 0,025 lei/actiune. Titlurile Petrom (SNP) si Transgaz (TGN) au avut corectii asemanatoare, de 1,8%, coborand la pretul de 0,159 lei/actiune si respectiv 5,55 lei/actiune. Actiunile Transelectrica (TEL) au pierdut 1%.
Evolutiile negative ale societatilor energetice au redus cotatia indicelui de profil cu 1,3%. "Cel mai important in aceasta perioada este sa observam ca variatiile pe BVB s-au mai temperat si sa urmarim pretul. As merge pe "cumparare", pentru ca, repet, exista o probabilitate mare ca acesta sa fie finalul scaderilor de pe BVB", a incheiat Visan.
In sectorul bancar corectiile au fost ceva mai pronuntate, de pana la 2,7% in cazul titlurilor BRD, care au coborat pana la nivelul de 5,5 lei/actiune. Titlurile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au pierdut 1%, iar titlurile Bancii Transilvania (TLV) au inchis in stationare, la nivelul de 0,759 lei/actiune. La categoria international, titlurile bancii austriece Erste au urcat cu 1%, pana la pretul de 48 lei/actiune.
Sedinta de ieri a fost dominata de societatile din industria maritima, care au inregistrat cele mai mari aprecieri din piata, titlurile Santierului Naval Orsova (SNO) consemnand o urcare de 14,9%, in timp ce actiunile operatorului portuar Socep Constanta (SOCP) au urcat cu 14,6%.
Evolutia pietei locale s-a inscris in trendul general urmat si de bursele europene care spre inchidere consemnau ieri corectii de pana la 1,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO