Burse - Fonduri mutuale

Voicu: Drumul în Elveţia nu are sens, averile oamenilor bogaţi pot fi administrate local

Voicu: Drumul în Elveţia nu are sens, averile oamenilor bogaţi pot fi administrate local

Autor: Roxana Pricop

01.11.2010, 23:54 134

Eugen Voicu, unul dintre pionierii industriei locale deinvestiţii şi directorul general al societăţii de administrareCertinvest (fostă Aviva Investors), vrea să pună bazele primelorbirouri familiale adresate persoanelor cu bani şi care în modtradiţional îşi lasă averile pe mâinile bancherilorelveţieni.

La doar o lună de la preluarea controlului asupra societăţii deadministrare Aviva Investors, prin răscumpărarea acţiunilor de lagrupul britanic Aviva, Eugen Voicu retrasează strategia societăţiipe care a fondat-o în urmă cu 16 ani, revenind la denumireainiţială de Certinvest, şi se pregăteşte să pornească pe contpropriu un business de nişă pe piaţa locală: multi family offices(birouri de administrare a averilor familiale).

"Drumul în Elveţia nu are sens, pentru că averile oamenilor bogaţipot fi administrate local. În luna martie a anului viitor, vrem sălansăm o companie de multi-family office ce va oferi clienţilor cuvenituri foarte mari servicii de trust, concierge, optimizarefiscală şi de administrare a investiţiilor. Ţinta noastră vor ficlienţii din sectorul de private banking, cu averi de circa unmilion de dolari. În acest sens, colaborăm cu mai multe bănci dinstrăi­nătate, dintre care două sunt bănci elve­ţiene", a spus EugenVoicu, directorul general al societăţii de administrare Certinvest,cu active în gestiune de peste 84 mil. lei.

Viitoarea companie de birouri familiale va fi o entitate separatăde societatea de administrare Certinvest, însă va folosi dinexperienţa administrării conturilor individuale de investiţii,segment unde Certinvest este al doilea cel mai mare jucător local.La finele lunii septembrie, Certinvest administra conturiindividuale de investiţii de peste 24 mil. lei (5,6 mil. euro) dela un număr de 63 de clienţi, deţinând o cotă de 38% din piaţă. Celmai mare client al societăţii are un cont individual în valoare de1,5 mil. euro, având în vedere că suma minimă pentru deschidereaunui astfel de cont este de 100.000 de euro.

Spre deosebire de contul individual de investiţii, biroul familialeste o companie privată care oferă servicii de administrare aaverilor şi reprezintă interesele financiare ale unei singure sauale mai multor familii înstărite, a căror avere a fost acumulatăde-a lungul mai multor generaţii. În Statele Unite ale Americii,pentru a fi înfiinţat un birou familial este necesară o avere decel puţin un milion de dolari, majoritatea birourilor administreazăînsă avuţii de peste o jumătate de miliard de dolari. Pe planlocal, pragul de deschidere al unui astfel de birou va fi sub unmilion de dolari, potrivit lui Voicu.

După ce societatea de administrare a revenit la denumirea deCertinvest, cea cu care s-a lansat în 1994, prioritare în strategiapentru următorii ani vor fi segmentele de piaţă mai puţinexploatate de administratorii bancari: conturile individuale deinvestiţii, fondurile închise de investiţii, precum şi fondurilemutuale.
"Credem că există loc pentru administratorii indepedenţi pe piaţalocală şi vrem ca Certinvest să ajungă la active de 300 de milioanede lei în administrare în următorii trei ani", a mai spusVoicu.

Societatea administrează în prezent cinci fonduri mutuale şi treifonduri închise, cu active totale de 60 mil. lei. Ca urmare adesprinderii de Aviva Investors, fondurile deschise de investiţiiîşi vor schimba denumirea: AI Tezaur va deveni Certinvest Monetar,AI Orizont va deveni Certinvest Obligaţiuni, AI Capital Plus vadeveni Certinvest Prudent, iar AI Intercapital va deveni CertinvestDinamic. Fondurile închise îşi păstrează numele: Properties, Leaderşi Everest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO