Burse - Fonduri mutuale

Volatilitatea extrema a Bursei ii trimite in corzi pe investitori. Cine mai rezista?

Volatilitatea extrema a Bursei ii trimite in corzi pe investitori. Cine mai rezista?
24.05.2010, 23:49 36

Indicele BET al celor mai importante zece companii de la Bursade Valori Bucuresti a coborat sub pragul de 5.000 de puncte, nivelpe care il inregistra in cel mai negru moment din istoria recenta apietelor de capital, respectiv caderea Lehman Brothers din toamnalui 2008. Daca luna trecuta indicele BET reusise sa sara de pragulde 6.000 de puncte, aducand investitorilor ceva mai multi bani inbuzunar, acum au fost de ajuns doar patru saptamani de tensiune pepietele externe pentru a goli din nou conturile jucatorilor.

Volatilitatea indicelui BET, calculata ca medie a variatiilorabsolute ale acestuia din ultimele 30 de sedinte, a ajuns inprezent la 2,2%, nivel care-l depaseste pe cel inregistrat inmomentul falimentului rasunator al bancii americane de investitiidin luna septembrie a anului 2008. Asemanator, indicele devolatilitate (VIX) al pietei americane a urcat vertiginos in ultimaluna si a depasit pragul de 40 de puncte, considerat deinvestitorii de pe piata de capital ca fiind unul extrem deridicat. In ultimele luni, VIX coborase sub nivelul de 20 depuncte.

"Va continua sa fie o perioada tulbure, dar nu ma astept sa fievreo catastrofa iminenta de genul celor care s-au vehiculat precumdezmembrarea zonei euro. Cred ca acestea sunt temeri extreme. Insaeste aceasta isterie cu situatia din Spania, Portugalia, Grecia.Investitorii citesc stiri de genul preluarii de stat a BanciiPopulare din Spania si isi zic ca acesta este doar inceputul",explica

Adrian Manaila, directorul general al casei de brokerajEldaInvest.

In ultima sedinta de la sfarsitul saptamanii trecute, SIF-urileau picat in medie cu 7,1%, iar indicele BET s-a corectat cu 3,8%.Au fost momente insa in ultimele saptamani cand indicii Bursei auinchis ziua de tranzactionare cu cresteri de peste 10%.

Scaderile din ultimele saptamani au sters 4,7 miliarde de eurodin capitalizarea Bursei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO