Burse - Fonduri mutuale

Vulturul de pe Wall Street care a îngenuncheat Argentina, a câştigat până acum 1,2 miliarde de lei la FP

Paul Elliott Singer şi-a câştigat o reputaţie de investitor activist cu influenţe în sfera politică, implicându-se în campania electorală a lui George W. Bush, Rudolph Giuliani şi Mitt Romney. Sursa foto: World Economic Forum

Paul Elliott Singer şi-a câştigat o reputaţie de investitor activist cu influenţe în sfera politică, implicându-se în campania electorală a lui George W. Bush, Rudolph Giuliani şi Mitt Romney. Sursa foto: World Economic Forum

Autor: Roxana Pricop

15.07.2014, 00:05 2003

Fondul de hedging american Elliott, condus de Paul Singer, supranumit vulturul de pe Wall Street, a câştigat 1,2 miliarde de lei pe acţiunile Fondului Proprietatea în ultimii patru ani.

Elliott a ajuns cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea (FP) cu o deţinere de circa 17% din capital, după achiziţii susţinute de acţiuni începute încă din anii 2009-2010, când FP nu era listat la bursă, iar acţiunile sale erau disponibile la vânzare la preţuri extrem de joase (0,2 lei-0,3 lei/titlu) pe piaţa gri.

Fondul american a investit în total circa 1,1 miliarde de lei pentru achiziţia de acţiuni FP, înainte de listare, de pe piaţa gri, şi după listare, de pe bursă, potrivit calculelor ZF.

În prezent, pachetul de 17% din acţiunile FP valorează aproape 2 miliarde de lei. Astfel că doar din aprecierea acţiunilor FP (de la 0,3 lei pe piaţa gri la cotaţia de ieri pe bursă de 0,85 lei) Elliott a câştigat 800 milioane de lei.

La cele 800 milioane de lei se adau­gă dividendele încasate de Elliott în 2010, 2011 şi 2012. În cei trei ani, fondul a plătit dividende în valoare totală de 1,5 miliarde lei, din care Elliott a încasat circa 160 milioane de lei.

La cele 960 milioane de lei câştigate din aprecierea acţiunilor şi din dividende, Elliott mai adună alte 140 milioane de lei din vânzarea unui pachet de 1% din acţiunile FP în cadrul ofertei publice de răscumpărare de anul trecut. Totalul până acum este de 1,1 miliarde de lei, suma pe care fondul a investit-o, astfel în doar patru ani Elliott şi-a dublat banii investiţi la FP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO