Vulturul de pe Wall Street care a îngenuncheat Argentina, a câştigat până acum 1,2 miliarde de lei la FP

15 iul 2014 Autor: Roxana Pricop

Paul Elliott Singer şi-a câştigat o reputaţie de investitor activist cu influenţe în sfera politică, implicându-se în campania electorală a lui George W. Bush, Rudolph Giuliani şi Mitt Romney. Sursa foto: World Economic Forum

Fondul de hedging american Elliott, condus de Paul Singer, supranumit vulturul de pe Wall Street, a câştigat 1,2 miliarde de lei pe acţiunile Fondului Proprietatea în ultimii patru ani.

Elliott a ajuns cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea (FP) cu o deţinere de circa 17% din capital, după achiziţii susţinute de acţiuni începute încă din anii 2009-2010, când FP nu era listat la bursă, iar acţiunile sale erau disponibile la vânzare la preţuri extrem de joase (0,2 lei-0,3 lei/titlu) pe piaţa gri.

Fondul american a investit în total circa 1,1 miliarde de lei pentru achiziţia de acţiuni FP, înainte de listare, de pe piaţa gri, şi după listare, de pe bursă, potrivit calculelor ZF.

În prezent, pachetul de 17% din acţiunile FP valorează aproape 2 miliarde de lei. Astfel că doar din aprecierea acţiunilor FP (de la 0,3 lei pe piaţa gri la cotaţia de ieri pe bursă de 0,85 lei) Elliott a câştigat 800 milioane de lei.

La cele 800 milioane de lei se adau­gă dividendele încasate de Elliott în 2010, 2011 şi 2012. În cei trei ani, fondul a plătit dividende în valoare totală de 1,5 miliarde lei, din care Elliott a încasat circa 160 milioane de lei.

La cele 960 milioane de lei câştigate din aprecierea acţiunilor şi din dividende, Elliott mai adună alte 140 milioane de lei din vânzarea unui pachet de 1% din acţiunile FP în cadrul ofertei publice de răscumpărare de anul trecut. Totalul până acum este de 1,1 miliarde de lei, suma pe care fondul a investit-o, astfel în doar patru ani Elliott şi-a dublat banii investiţi la FP.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 15.07.2014

 

Cuvinte cheie:
Elliott
, Paul Singer
, Vulturul de pe Wall Street
, Fondul Proprietatea
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide