Burse - Fonduri mutuale

Wall Street-ul în 2016: Ce ar putea trage piaţa americană în jos?

Wall Street-ul în 2016: Ce ar putea trage piaţa...

Autor: CătăIina Apostoiu

29.12.2015, 18:10 1153

Anul viitor ar trebui să fie unul bun pentru piaţa americană de acţiuni.

Recenta decizie a băncii centrale americane de a majora ratele dobânzii semnalează încredere în economie, iar anii electorali sunt benefici pentru investitori. Potrivit unui sondaj recent, indicele S&P 500 va încheia anul 2016 la aproximativ 2.207 puncte, aproximativ 8% mai sus decât nivelul actual. 

Există totuşi o mulţime de riscuri, scrie Reuters. Aceeaşi strategi intervievaţi în cadrul sondajului au enumerat o serie de temeri, de la un efect destabilizator al alegerilor din SUA la o criză într-o regiune mai îndepărtată, care ar putea afecta puternic acţiunile.

Companiile ar putea să nu mai genereze profituri

Pentru cei mai mulţi dintre cei 30 de strategi intervievaţi de Reuters un nivel scăzut al câştigurilor companiilor reprezintă principala temere. Acţiunile sunt deja scumpe, iar orice subţiere a câştigurilor le-ar putea scumpi şi mai mult.

Dolarul puternic ar putea reprezenta în continuare o problemă

După ce a avansat cu 8,4% în raport cu un coş de monede în 2015, dolarul este aşteptat să se aprecieze în continuare anul viitor în condiţiile în care SUA majorează ratele în timp ce alte ţări îşi menţin politicile monetare relaxate.

Acest lucru ar putea pune presiuni suplimentare asupra companiilor americane cu expunere internaţională mare, scumpind bunurile americane peste hotare.

Publicul ar putea alege un candidat marginal

Istoric, bursele de acţiuni au o evoluţie bună în anii cu alegeri prezidenţiale. Strategii se întreabă însă dacă 2016 n-ar putea reprezenta o excepţie, având în vedere candidatura lui Donald Trump, cât şi a lui Bernie Sanders.

Banca centrală americană ar putea deveni agresivă

Piaţa de acţiuni a urcat pe 16 decembrie când Fed-ul a anunţat prima majorare de rate, sugerând în acelaşi timp că vor urma majorări graduale.

Însă, dacă banca centrală va continua să majoreze ratele în lipsa unei creşteri a inflaţiei sau a câştigurilor, acţiunile ar putea avea de suferit. Odată cu majorarea ratelor, acţiunile devin mai puţin atractive comparativ cu alte clase de active ca obligaţiunile.

Preţurile materiilor prime ar putea scădea

Declinul continuu al preţurilor petrolului îi sperie pe unii investitori. Preţul ţiţeiului american se situează în prezent la aproximativ 37 de dolari pe baril, mai jos cu peste 65% de la nivelul din iunie 2014. Dacă preţurile petrolului şi altor materii prime nu-şi vor reveni, există riscul unei deflaţii generalizate.

O aterizare dură pentru China

În condiţiile în care perspectivele legate de cea de-a doua mare economie a lumii rămân modeste, investitorii se tem că efectele se vor face simţite la nivel global. Astfel, atât pieţele emergente, cât şi SUA ar putea avea de suferit.

Ceva groaznic s-ar putea întâmpla

Cel puţin nouă dintre strategii intervievaţi au menţionat actele de terorism sau instabilitatea din Orientul Mijlociu printre cele mai puternice temeri privitoare la piaţa de acţiuni în 2016.

Deşi prăbuşirea preţurilor petrolului a afectat acţiunile, o creştere nu ar avea neapărat un efect invers. Un risc sistemic în Orientul Mijlociu ar putea împinge foarte sus preţurile petrolului, majorând costurile pentru consumatori şi companii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO