Burse - Fonduri mutuale

„Wall Street-ul“ românesc a împlinit 20 de ani. Bursa a multiplicat banii investitorilor, dar firmele tot la bancă merg pentru capital

Conducerea BVB alături de oficiali ASF şi foşti directori ai Bursei au deschis ieri şedinţa de tranzacţionare, aniversând 20 de ani de activitate a pieţei de capital

Conducerea BVB alături de oficiali ASF şi foşti directori ai Bursei au deschis ieri şedinţa de tranzacţionare, aniversând 20 de ani de activitate a pieţei de capital

Autor: Roxana Pricop

24.11.2015, 00:08 1669

Bursa de Valori Bucureşti a aniversat cel de-al 20-lea an de funcţionare, dar nu a ajuns încă un finanţator real al economiei.

După 20 de ani de la pri­ma tranzacţie cu ac­ţiuni, Bursa de Valori Bu­cureşti este departe de a fi o voce „majoră“ pe piaţa locală financiară. Statul, mai mult împins de la spate de creditorii internaţionali, a fost cel care a populat bur­sa cu peste o sută de companii, în timp ce românii de rând şi companiile pri­vate merg azi, la fel ca în 1995, la bancă şi nu la brokeri pentru a se finanţa sau pentru a economisi.

Ponderea capitalizării BVB în PIB era de sub 1% în 1995, iar astăzi capita­li­zarea bursieră reprezintă 17% din PIB. Spre comparaţie, Polonia a ajuns în prezent să aibă o bur­­să de valori de patru ori mai mare de­cât bursa de la Bucureşti. Bursa din Var­şo­via, de asemenea con­struită prin pri­va­ti­zări ale compa­niilor de stat, re­pre­zintă 26% din PIB-ul po­lonez. Rulajele cu ac­ţiuni la Bucu­reşti sunt mai mici de 10 mil. euro/zi, în timp ce pe bursa de la Var­şovia tranzacţiile urcă la 200 mil. euro/zi.

„Mulţi se aşteptau ca Bursa de Valo­ri Bucureşti să fie azi mult mai de­parte. Zilele bune nu au venit încă, dar cred că sunt aproape“, a spus Stere Far­ma­che, membru în consiliul de ad­ministraţie al BVB, prezent ieri la ce­re­monia oficială de aniversare a 20 de ani de la prima tranzacţie. El a deţinut cel mai lung mandat de director general al BVB, din 1995 până în 2009.

Bursa de Valori Bucureşti şi-a re­deschis ringul pe 20 noiembrie 1995, după ce a fost închisă timp de 50 de ani în perioada regimului comunist. Şase ac­­ţiuni ale companiilor provenite în ur­ma privatizării în masă au fost tran­zacţionate în prima şedinţă a BVB.

Din primele companii, doar trei mai sunt şi astăzi listate la bursă: produ­că­torul de componente auto UAMT Ora­dea (UAM), producătorul de echi­pa­mente energetice Comelf Bistriţa (CMF) şi producătorul de ţevi TMK Artrom (ART). Din prima şedinţă de tranzacţionare şi până astăzi, cotaţia acţiunilor UAMT Oradea a crescut cu peste 1.800% calculat în lei. Raportat în dolari, randamentul acţiunilor UAMT este negativ, de minus 6,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO