Burse - Fonduri mutuale

Zeci de „rasdace“ îşi decid soarta pe bursă la final de an

Zeci de „rasdace“ îşi decid soarta pe bursă la...

Autor: Ioana Tudor

01.12.2014, 00:03 285
Peste douăzeci de companii listate pe piaţa RASDAQ şi-au convocat acţionarii în luna decembrie pentru o decizie privind mutarea pe piaţa principală a bursei sau pe sistemul alternativ de tranzacţionare.

Printre societăţile care îşi vor decide luna aceasta viitorul pe bursă cea mai valoroasă este producătorul de alumină Alum Tulcea (BBGA), parte a grupului Vimetco, cu o capi­talizare de 74,7 milioane de lei. Lista este completată de pro­cesatorul de carne de pasăre Avicola Braşov, deţinut de omul de afaceri Ioan Popa, proprietarul Transavia, pre­cum şi de producătorul de mobilă Anteco Ploieşti, pro-ducătorul de textile Ştei Bihor, Transilva Cluj-Napoca, Core-mar Constanţa, Scut SA Constanţa, Iprochim Bucureşti, Vinalcool Bacău, Palace Sinaia şi Unitrans Tătărani.

Pe piaţa RASDAQ sunt listate peste 900 de companii cu o capitalizare cumulată de 7,5  miliarde de lei, iar cele mai valoroase zece societăţi au o capitalizare bursieră de 1,5 mi­liarde de lei. În ultima săptămână, cele mai tranzacţionate „rasdace“ au fost Arcvia Minerva din Arad, deţinută de dez­voltatorul imobiliar Imotrust, cu transferuri de circa 1,1 mi­lioane de lei. Printre titlurile cele mai tranzacţionate din ultimele cinci şedinţe bursiere se află şi cele ale Morii Cibin, cu tranzacţii de aproape o jumătate de milion de lei, ale transportatorului rutier de mărfuri Transbar din Covasna (0,18 mil. lei) şi ale producătorului de lactate Albalact (0,1 mil. lei). Legea care clarifică statutul RASDAQ a intrat în vigoare la finalul lunii octombrie, iar această piaţă urmează să îşi înceteze activitatea în decurs de un an. Consiliile de administraţie ale companiilor listate pe RASDAQ au termen până la finele lunii februarie pentru a convoca AGA care să ia o decizie privind viitorul pe bursă al acestor societăţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO